Prostreno.cz

Vazelína versus včelí vosk. Který balzám na rty používat

Suchý a chladný vzduch dokáže úsměv proměnit v čiré utrpení. Naštěstí se dají popraskané rty v minutě ošetřit balzámem! Ale po jakém sáhnout? Některý vám totiž může způsobit i nepříjemné zažívací potíže…

Přemýšleli jste někdy o složení svého balzámu na rty? Možná je čas si na tuhle otázku trochu posvítit. Nejpoužívanější „ingredience“ balzámů jsou buď vazelína, nebo včelí vosk. Zde jsou jejich výhody a nevýhody, které vás možná hodně překvapí!

Vazelína

Plusy?

Skutečnost, že se vazelína používá už od roku 1878, o něčem vypovídá. Tak dlouho si s ní lidé „léčí“ popraskané rty. A to i přesto, že výsledky mnoha studií prokázaly, že tato látka vlastně nemá žádný léčebný účinek. Jen zajistí jakési „těsnění“ pro kůži, zabraňuje před vysycháním a poskytne pokožce štít před nepříznivým počasím.

Mínusy?

Jste-li zastáncem přírody, tohle vás rozhodně nepotěší. Vazelína je vlastně polotuhá směs uhlovodíků. Surovina pro její výrobu byla objevena na ropných vrtech! V tomhle prostředí se nacházejí i nerostné suroviny, které údajně mohou být kontaminované rakovinotvornými látkami. Ať už je tohle proroctví pravdivé či nikoli, vezměte na vědomí, že si rty občas olíznete. S tím se vám do útrob dostanou i zmíněné uhlovodíky. Tuhle dávku chemie mohou jedinci s citlivým zažíváním pěkně „odskákat“.

Včelí vosk

Plusy?

Stejně jako vazelína poskytne vosk rtům ochranný faktor před vysušováním. A dosud se nenašly žádné nepříznivé účinky spojené s jeho „ochutnáním“. Což je jistě dobrá zpráva!

Mínusy?

Jelikož včelaři varují se vztyčeným prstem, že počet včel a jejich produktivita stále klesá, můžeme se brzy dočkat toho, že „včelí balzám“ bude nedostatkovým zbožím. A samozřejmě se to odrazí i na ceně. Ovšem do té doby ho můžeme vesele používat, protože z něj nehrozí žádné zdravotní následky. A už vůbec ne zažívací potíže!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat