Prostreno.cz

Zlato, stříbro, mosaz: Lze je vyčistit i bez chemie

Jaro už pomalu klepe na dveře a pro většinu hospodyněk to znamená jediné – generální úklid! Hmoždíře, kliky, příbory, to vše se musí lesknout. Jenže jak postupovat, když není po ruce speciální čistidlo? Pomoc nabízejí receptury našich prababiček.

Ať už jde o prsten, příbor či svícen, kovové předměty si žádají jistou péči, aby byly stále krásné. Ne vždy jsou ale přípravky k jejich očistě dostupné a ne vždy jsme ochotní za ně utrácet hříšné peníze. Naštěstí to ani není třeba. Co že potřebujete nablýskat?

Stříbro

Tmavé skvrny zmizí, ošetříte-li je teplým octem nebo koncentrovaným roztokem jedlé sody. Další řešení vám nabídne přítel alobal. Odstřižený kousek vložte na dno vhodné nádoby, do ní pak vložte kousky, které je třeba vyleštit, a zalijte je horkou vodou. Po patnácti minutách je opláchněte a doleštěte suchým hadříkem. Příbory můžete bez obav omýt vodou ze scezených brambor. I citronová šťáva je parádní leštidlo!

Zlato

Vězte, že cibule dokáže divy. A nejen v kuchyni! Když s ní budete potírat zlaté předměty, získají opět dech beroucí lesk. Jen mějte na paměti, že po aplikaci je třeba dvouhodinové působení. Menší kousky se dají povařit v hrnci s kapkou přípravku na nádobí a lžičkou jedlé sody. Nechte tekutinu projít varem a je hotovo. Pokud to chcete mít úplně bez práce a sebemenší námahy, uložte je na deset hodin do světlého piva. Zbývá jen doleštit jelenicí.

Cín

K čištění cínových pohárů využijte vatu namočenou v olivovém oleji, teplé pivo či šťávu ze syrových brambor. Jiný osvědčený způsob je svinutý list kapusty, popřípadě zelí, který se obalí popelem. Na finální doleštění si připravte kašičku z nastrouhané křídy a lihu.

Mosaz

Kliky ode dveří, hmoždíř, nebo pelest postele? Dokonale je nablýská roztok ze 1/4 litru vody, stejného množství octa, 2 lžic hladké mouky a 2 lžic soli. Stejně dobře funguje i citronová šťáva se solí a kyselé zelí. Silně znečištěné předměty nejprve obruste pemzou a postříkejte čisticím přípravkem na sklo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat