Prostreno.cz

Zeleninový den. Co jíst a proč?

Zelenina pročišťuje tělo, mysl i duši a patří k tajemství všech štíhlých, zdravých a radostí nabitých lidí. Chcete k nim taky patřit? Zkuste zeleninové radovánky a udělejte si ryze vitaminový, odlehčený den.

Zelenina má v rámci zdravého životního stylu nezastupitelné místo. Dopřejte si jí ne dvojitou, ale hned několikanásobně vyšší dávku. Zeleninový den vás pročistí a nabije energií. Co jíst?

Snídaně

Na kousky, plátky či kolečka rozkrájejte mrkev, ředkev, okurky, ředkvičky, papriky, rajčata nebo třeba fenykl. Můžete v podstatě použít jakoukoli zeleninu, na kterou máte chuť, ale vyhněte se hrášku a kukuřici. Pokud se budete chtít trochu zahřát, uvařte si zeleninovou polévku.

Dopolední svačina

Může se stát, že jakmile mozku začne docházet cukr, budete nervóznější a roztěkaní. Je to proto, že organismus reaguje na nedostatek sacharidů, přesněji řečeno glukózu. Nic si z toho nedělejte a mějte po ruce obyčejnou mrkev. Je totiž zdrojem přirozeného sladidla, které tolik nezvyšuje hladinu cukru v krvi a přitom mozek zásobí potřebnou glukózou. Špatná nálada bude rázem ta tam. Pokud by se tak náhodou nestalo, co nejčastěji zhluboka dýchejte a okysličujte organismus.

Oběd

V poledne podávejte horkou zelnou polévku a k ní si můžete dopřát nějaký salát. Pořádnou porci.

Svačina

K odpolední svačině zakousněte pokrájenou zeleninu dle vlastního výběru a připravte si nápoj na odbourávání tuků.

Potřebujete 40 gramů červené papriky, 40 gramů celeru, 1 polévkovou lžíci petrželové natě, 1 střik tabasca, 0,1 litru vychlazené rajčatové šťávy, 0,1 litru podmáslí, 1 polévkovou lžíci bílkovinného prášku, sůl, čerstvě mletý pepř. Zeleninu omyjte, pokrájejte a spolu s petrželkou, tabascem, bílkovinným práškem a rajčatovou šťávou vše rozmixujte v mixéru. Přidejte špetku soli a pepř. Nalijte do skleničky a ozdobte petrželkou. Ihned podávejte.

Večeře

Opět si dejte zelnou polévku, pak zabalte velkou bramboru do alobalu a pečte ji 75-90 minut při teplotě 200 stupňů. Po vyndání si k ní na talíř nandejte 3 polévkové lžíce nízkotučného tvarohu s bylinkami.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat