Prostreno.cz

Netradiční barvení velikonočních vajíček.

Největší křesťanský svátek, jímž Velikonoce jsou, je současně oslavou příchodu jara. Jejich symbolem je vejce – ztělesnění nového života. Lámete si hlavu, čím letošní nadílku pro koledníky obarvit? Poohlédněte se v kuchyni, tam máte spoustu možností!

Barvení vajec je nejrozšířenějším velikonočním zvykem. Ovšem ne každý je fanouškem kupovaných barviv, jejichž složení občas vyvolává příliš mnoho otázek. Také se raději vydáte přírodní cestou? Pak se podívejte, jaká kouzla dokáží běžné kuchyňské suroviny!

Kreativní pomocník cibule

S touto zeleninou se dají vajíčka dokonce ještě vylepšit kytičkami nebo listy. A je to brnkačka! Připravte si suché cibulové slupky, gázu, nitě nebo provázek a různé listy či kvítky. Na omyté a očistěné syrové vajíčko přiložte z každé strany jeden list, omotejte ho gázou a převažte nití. Následně ho vařte v horkém odvaru z cibulových slupek. Odstín záleží na tom, jak dlouho bude vajíčko ponořené.

Raději byste mramorovaná? Žádný problém. Vejce oviňte několika vrstvami cibulových slupek, ovažte gázou a zajistěte nití. Povařte je ve slupkách alespoň deset minut a další půl hodinu nechte odstát. Až je zbavíte obalů, budou nádherně žlutohnědá a mramorovaná.

Stará dobrá kurkuma

Pokud chcete do košíčku přichystat pro koledníky vajíčka žlutá, použijte tři lžičky kurkumy s vodou a ocet. Získáte nádherný odstín vycházejícího slunce. Pro toto barvení se nejlépe hodí kousky s bílou skořápkou.

Černý čaj nejen k pití

Béžového zabarvení dosáhnete máčením v čaji. Sypaný nebo porcovaný zalijte v míse vroucí vodou a zakápněte octem. Čaj nechte pořádně vylouhovat, jedině tak se budete moci radovat ze syté barvy. Čím déle, tím samozřejmě lépe.

Opomíjená červená řepa

Jasně rudá? Proč ne… Skvěle vám poslouží řepa, kterou nakrájíte a vyvaříte ve vodě. Nezapomeňte přidat i kapku octa - zajistí fixaci barvy. Po deseti minutách vajíčka s řepou odstavte z ohně, ale můžete je v této lázni ponechat dalších několik hodin. Při této metodě buďte opatrní, protože kromě velikonoční nadílky si můžete řepou nechtěně obarvit i ruce a oblečení. Pokud se bojíte odolných skvrn, sáhněte raději po červeném zelí, vyjde to podobně. Postup je stejný.

Špenát jako zdravé barvivo

Vajíčka můžete povařit také v octové vodě se špenátem. Jestli se hodláte držet tradic do puntíku, po barvení je ještě naleštěte kůží ze slaniny. Tahle se to dělávalo dřív, pro extra efekt…





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat