Prostreno.cz

Není hrnec jako hrnec. Teflonový vaří jinak než nerezový

Hrnce, kastroly, rendlíky a pánve. Bez nich se neobejde žádná funkční kuchyně! Jenže jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, co má opravdu velkou životnost a jak je to se zdravotní závadností? I to by se mělo brát v potaz při koupi nového nádobí.

Není hrnec jako hrnec. Plánujete výměnu vybavení a z nabízeného sortimentu vám jde hlava kolem? Všechny důležité informace o nádobí jsme pro vás sepsali do přehledného „manuálu“, který vám může hodně usnadnit rozhodování. Vždyť i tady platí rčení o dvojím měření a jednom řezání!

Smaltované nádobí pro rychlovky

Zde vás sice může nalákat poměrně nízká cena, ale jedná se o povrchově nezranitelnější nádobí. Proto se doporučuje výměna po maximálně dvou letech – oprýskaný smalt totiž jídlu pořádně škodí. Hodí se spíše na rychlé vaření a ohřívání hotových pokrmů.

Litinové nádobí jako odolnost sama

V moderních kuchyních se vlivem gastronomických trendů skoro přestalo používat, ale házet ho starého železa je docela škoda. Je robustní, těžko se poškrábe a neublíží mu ani drsnější zacházení. Trochu se sice „pronese“, což ztěžuje manipulaci, ale za to mu nehrozí poškození kovovým, ani jiným kulinářským náčiním.

Nerezové nádobí se zárukou zdraví

Nerez vám slíbí zdravotní nezávadnost. Při vaření v něm však pamatujte, že sůl je vhodné přidávat až do vroucího pokrmu, nikoli na začátku přípravy. Sůl se rychle rozpouští a nepůsobí příznivě na tento druh povrchu. Je skvělý na dlouhé dušení i pečení, celkem dobře se udržuje. Tedy pokud v něm nic nepřipálíte, ale to je problém většiny materiálů, že?

Titanové nádobí pro všechno možné

Díky nepřilnavému povrchu umožňuje vaření bez použití tuků, na což jistě slyší všichni „dietáři“. Dobrá tepelná vodivost výrazně snižuje čas, který strávíte u plotny, a rovnoměrný přenos tepla vyžaduje minimum tepelné energie. Je velice flexibilní a v jednom kousku se dá vařit, péct i smažit.

Hliníkové nádobí s velkým otazníkem

Hliník se ocitl na černé listině potom, co byla prokázána souvislost mezi jeho hromaděním v mozkových buňkách a Alzheimerovou chorobou. I když mnozí oponují, že touto cestou se ho do organismu dostane málo, přesto se nedoporučuje v takových nádobách připravovat kyselé potraviny. V těch se totiž hliník snáze rozpouští. Ovšem nutno dodat, že jinak má hliník i pozitivní vlastnosti - nízkou hmotnost, dlouhou životnost a vynikající tepelnou vodivost.

Teflonové nádobí na snadnou údržbu

Teflon se dělí do několika stupňů kvality dle technologie povrchové úpravy. Vnitřek je potažen velmi jemnou vrstvou plastického materiálu, která zaručí nepřilnavost. Mezi jeho přednosti patří vaření s energetickou úsporou a příprava pokrmů s nízkým obsahem tuků. Jenže na stranu druhou – neměl by se mýt v myčce, a pokud na jeho očistu použijete hrubou houbičku, nenávratně ho poškrábete.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat