Prostreno.cz

Jedlá soda nepatří jen do kuchyně

Ve většině domácností se soda jistě najde, ale většinou je její místo jen v kuchyni a to je velká škoda. Jedlá soda totiž dokáže mnohem více, než si myslíte. Máme pro vás hned několik tipů, jak ji zapojit i v koupelně. A teď nemáme na mysli uklízení, ale zkrášlující péči.

Jedlá soda je hydrogenuhličitan sodný, přírodní látka, která je krystalická, ale často se objevuje jako jemný prášek. Tato alkalická látka má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. A proto se stává všestranným a hlavně dostupným pomocníkem.

Pomáhá při léčbě akné

Chcete-li se zbavit nevzhledných pupínků, tak nepotřebujete speciální předražené přípravky. Antiseptické a protizánětlivé vlastnosti sody pomáhají léčit příčinu a snižovat příznaky akné. Navíc soda napomáhá vyrovnávat pH pokožky, což pomáhá snížit výskyt kožních výrůstků

Jednoduše smíchejte lžičku sody s pár kapkami vody. Vzniklou pastu aplikujte na postižené oblasti a nechte působit 2 minuty. Poté opláchněte studenou vodou. Opakujte jedenkrát denně po dobu 2 nebo 3 dnů, poté snižte frekvenci na 1 nebo 2krát týdně.

Bělí zuby

Soda funguje jako jemný brusný prostředek k odstranění žlutých skvrn z vašich zubů. Navíc pomáhá odstraňovat plak neutralizací kyselin v ústní dutině. Použití je snadné, na zubní kartáček naneste spolu s pastou i dvě špetky jedlé sody a používejte jako obvykle. Sodu nepoužívejte dlouhodobě, mohla by poškodit zubní sklovinu.

Mírní příznaky spálení sluncem

Během léta je soda nepostradatelným pomocníkem, pokud se spálíte na slunci, soda zmírňuje pocity svědění a pálení. Smíchejte 1 až 2 polévkové lžíce sody v šálku studené vody. Do roztoku namočte čistou žínku či gázu a použijte jako obklad. Nechte působit 5 až 10 minut. Opakujte 2 nebo 3krát denně, podle potřeby.

Sjednocuje tón pleti

Soda je působí jako odbarvovací činidlo, které pomáhá odstranit mrtvé buňky. Kromě toho vyrovnává hladinu pH pokožky, což je velmi důležité pro udržení rovnoměrného tónu a čisté pokožky.

Smíchejte 1 až 2 čajové lžičky jedlé sody s dostatečným množstvím destilované nebo růžové vody, abyste vytvořili pastu. Vzniklou pastu aplikujte na obličej, nechte působit jednu minutu a poté prsty jemně vmasírujte do pokožky. Nakonec pleť opláchněte, osušte a pleť ošetřete hydratačním krémem. Postup opakujte 1 nebo 2krát týdně.

Bělí zažloutlé nehty

Soda bělí nejen pokožku, ale také nehty. Do misky si připravte ½ šálku vody, 1 čajovou lžičku 3% peroxidu vodíku a 1 polévkovou lžíci sody. Dobře míchejte, dokud se soda nerozpustí. Ponořte do roztoku nehty a nechte působit po dobu 2 až 3 minut. Poté ruce opláchněte čistou vodou a ruce ošetřete krémem. Opakujte jednou za dva týdny.

Funguje jako přírodní deodorant

Jedlá soda je jedním z nejlepších přírodních deodorantů, který pomáhá zmírnit tělesný zápach. Pomáhá absorbovat vlhkost a pot z pokožky, čímž se snižuje zápach. Jako antibakteriální činidlo pomáhá také zabíjet bakterie, které tento zápach vyvolávají.

Smíchejte ⅛ lžičky jedlé sody, 1 polévkovou lžíci vody a několik kapek nějakého esenciálního oleje. Použijte gázu či vatový tampon, abyste deodorant mohli aplikovat na konkrétní místo. Používejte podle potřeby.

Odstraňuje lupy

Soda je alkalická, pomáhá udržovat rovnováhu pH na pokožce hlavy a tím bojuje proti nevzhledným lupům. Použití je více než snadné. Lžící sody posypte mokrou pokožku hlavy a dobře vmasírujte do pokožky. Důkladně opláchněte. Opakujte jednou týdně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat