Prostreno.cz

Otravné mušky nemají rády vůni bazalky

K teplému létu bohužel patří také mušky, ale když budete dodržovat následující pravidla, tak se vaší domácností vyhnou obloukem.

Mouchy a mušky rozhodně patří mezi otravný hmyz, vyskytují se téměř všude, mají rádi veškerý tlející odpad a v létě je jich prostě plno. Mouchy nepatří jen mezi otravný hmyz, ale také mezi nebezpečný hmyz. V závislosti na tom, že se mouchy pohybují převážně na patogenech, přenášejí více než 65 nemocí, infekcí a chorob. Nenechte tento otravný hmyz vstoupit do své domácnosti a zbavte se jich jednou pro vždy. Máme pro vás několik tipů jak s nimi zatočit! 

Skladování potravin a nakládání s odpady

Možná nevědomky si vaše mušky pěkně vykrmuje. V létě dbejte na přehnané hygienické návyky. Potraviny skladujte v dobře uzavřených nádobách, žádné jídlo nenechávejte volně ležet na kuchyňské lince. V létě vynášejte odpadky častěji. Mouchy jsou milovníci tlejícího odpadu, takže honem s nimi pryč z domu! Odpadkový koš by měl být dobře uzavřený a také čistý.

Muškám předcházejte i na zahradě, pokud máte na zahradě kompost, tak to je přímo ráj pro hmyz. Místo otevřeného kompostu, volte spíše uzavíratelné kompostéry.

Zamezte přístup

Nenechte otravný hmyz vletět dovnitř. Vstup můžete jednoduše zamezit síťkou do okna či dveří, nebo speciálními postřiky, které se aplikují na rámy oken a mouchy odpuzují či přímo hubí.

Vyrobte si lapač

Dalším jednoduchým pomocníkem, jsou praktické lapače z obyčejných PET lahví. Stačí do nich nalít vodu a nalákat mušky na něco dobrého, vodu stačí například jen osladit, vhodit do ní kousek ovoce, zkrátka jakýkoli kousek jídla. Mušky se snadno nalákají, ale ven už se úzkým hrdlem nedostanou.

Používejte mucholapky

Mucholapky rozhodně nevymřely a v obchodech jsou stále dostupné. Je to velmi snadná obrana proti otravnému hmyzu a hlavně je to bez práce.

Provoňte dům hřebíčkem

Hřebíček patří mezi velmi aromatické koření, které muškám rozhodně nevoní. Nevhodnější kombinace hřebíčku je s citronem. Rozkrojte citron a do dužiny napíchejte několik hřebíčků. Takto ozdobené citrony rozmístěte na okna a mušky se vám vyhnou obloukem.

Vodní vaky

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale tento ozkoušený trik skutečně funguje. Pevný, průhledný sáček naplňte do poloviny vodou, vhodně do něj pár drobných mincí, zavažte a pověste například před garáž, či vchodové dveře. Místo zvolte tak, aby se ve vodním vaku odráželo co nejvíce světla. Odrazy působí na mušky dojmem, že se jedná o pavučinu a odlesky mušky dezorientují, proto se těmto místům rádi vyhnou.

Přírodní odpuzovač

Dalším vynikajícím odpuzovačem je vůně citronové trávy. Budete potřebovat lahvičku s rozprašovačem, v které smícháte půl šálku vody s dvaceti kapkami esenciálního oleje citronové trávy. Lahvičku protřepejte a jednoduše aplikujte na všechny vstupní místa, například rámy oken a dveří.

Pokud nejste příznivcem vůně citronové trávy, tak hmyz také odpuzuje vůně česneku, kafru, tymiánu, eukalyptu, bazalky, levandule, máty a cedrového dřeva.

Bylinky v okně

Jak jsme zmínili výše, mušky nemají rády vůni bazalky. Proto je to vhodná bylinka na okno do kuchyně. Případně můžete sušenou bazalku nasypat do prodyšných sáčků a zavěsit do oken. Další odpuzující bylinkou je i levandule a máta.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat