Prostreno.cz

Bylinková zahrádka: Neměla by v ní chybět šalvěj a petržel

Bylinkovou zahrádku si můžete založit i v malém bytě - stačí k tomu parapet, na kterém budete mít vždy po ruce vše, co potřebujete. Bylinky jsou skvělé nejen na dochucení pokrmů, ale také dodávají tělu spoustu potřebných živin. Neutrácejte za ně v obchodě a založte si vlastní bylinkovou zahrádku.

Většina bylin je bohatá na antioxidanty, má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Máme pro vás 5 bylinek, které by vám doma neměly chybět.

Bazalka

Bazalka je běžně používaná kuchyňská bylinka s léčivými účinky. Její pěstování je snadné, zasaďte sazenice bazalky na teplém, slunném místě a pravidelně je zalívejte, aby se udržela vlhkost i po zahřátí půdy. Bazalka je velmi citlivá na chlad, proto se jí bude lépe dařit doma za oknem.

Bazalka může být použita při léčbě nadýmání, nedostatku chuti k jídlu, plynatosti, nevolnosti, bolesti hlavy, kašle, akné i ledvinových kamenů.

Petržel

Pokud jde o chuť, petrželka je jednou z nejvyhledávanější bylinek. Je snadná na pěstování doma i venku. Preferuje vlhkou, dobře odvodněnou půdu a polostín.

Petržel se používá k léčbě infekcí močových cest, ledvinových kamenů, zácpy, žloutenky, nadýmání, poruchy trávení, cukrovky, kašle, astmatu, osteoartrózy a vysokého krevního tlaku. Používá se také jako afrodiziakum!

Máta

Máta roste ve vlhkých, stinných oblastech či polostínu. Máta se velmi ráda rozrůstá, proto je dobré umístit ji do velkého květináče nebo do starého hrnce a zakopat i s obalem na zahrádku. Jinak se vám dostane všude.

Máta je vhodná při léčbě poruchy trávení, zvracení, bolesti břicha, pálení žáhy, bolesti na hrudi, střevních obtížích, horečky, bolesti hlavy a špatného dechu.

Rozmarýn

Skvělá, voňavá bylina, která snadno roste na každé zahrádce i za oknem. Nejlépe se jí daří v dobře odvodněné, písečné nebo štěrkové půdě a preferuje neutrální až alkalické podmínky. Tato bylina miluje slunce, takže pozor, není odolná vůči silným dešťům a mrazům. Pokud ji chcete pěstovat po celý rok, nechte ji zasazenou v květináči a přes léto ji můžete nechávat venku.

Rozmarýn je často doporučována při léčbě bolestí hlavy, nachlazení, deprese, dny, revmatismu, poruchy trávení a bolesti svalů.

Šalvěj

Další bylinou, která se používá ke kulinářským i k lékařským účelům, je šalvěj. Můžete ji pěstovat v dobře odvodněné, úrodné půdě, kde je dostatek slunečního světla. Během zimy může přežít dobře v suchém, vnitřním ovzduší, ale bude potřebovat hodně slunce.

Šalvěj se používá k léčbě ztráty chuti k jídlu, nadýmání, bolestí žaludku, pálení žáhy, depresí, oparu, zánětu dásní, astmatu a nadměrného pocení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat