Prostreno.cz

Jedlá soda nepatří jen do kuchyně. Uplatníte ji i na zahradě

Jedlou sodu má doma snad každý, ale většinou své hlavní uplatnění nachází v kuchyni. Věděli jste, že jedlou sodu můžete vzít sebou i na zahradu? I na zahradě má své skvělé uplatnění. Nevěříte? Tohle musíte vyzkoušet.

Jedlá soda je nejen součástí některých receptů, má i svá cenná využití snad v celé domácnosti. Jedlá soda se doma opravdu neztratí. Přinášíme vám tipy, které oceníte hlavně venku na vaší zahradě.

Odstraní plevel v zámkové dlažbě

Chodníčky ze zámkové dlažby k vysněnému bydlení prostě patří, ale o plevelu už se nikde nepíše. Vytrvalý plevel se snadno usídlí v malých mezírkách a za pár let můžete mít místo vysněného chodníčku, nevzhlednou travnatou pěšinu. S neoblomným plevelem si snadno poradí jedlá soda. Stačí místa posypat neškodnou jedlou sodou, která díky vysokému obsahu sodíku sebere plevelu veškeré síly, a hlavně nemusíte se bát o životní prostředí.

Vyčistí zahradní nábytek

Zahradní nábytek bývá napuštěn pryskyřicí a pro tento druh jsou běžné čisticí prostředky příliš agresivní. S jedlou sodou nábytku neublížíte a bude zase jako nový. Jednoduše si navlhčete houbičku, namočte do jedlé sody a krouživými pohyby čistěte. Poté nábytek důkladně omyjte čistou vodou.

Hnojivo za pár korun

Dopřejte kvetoucím rostlinám bohatou zálivku, která zajistí zásadité prostředí a podpoří růst a plnost květů. Zásaditost půdy ocení například karafiáty, plamének či stračka. Jednoduše rozmíchejte 1 lžíci jedlé sody ve dvou litrech vody. Občasně květiny zalévejte touto speciální zálivkou. Za pár dní se vám rostliny odvděčí plnými květy.

Jak udržet zásaditou vodu v bazénu

Potřebná zásaditost zahradního bazénu se udává v rozmezí 80–150 ppm. Se splněním těchto hodnot vám snadno pomůže i obyčejná soda. Pro příklad potřebujete-li zvýšit celkovou zásaditost o 10 ppm, přidejte na 40 000 litrů vody ¾ kg jedlé sody. Pro vodu v bazénu je důležité, aby se často neměnila hodnota pH vody, k čemuž dochází, když se do vody dostanou nečistoty.

Vyčistí zahradní gril

Koupili jste si letos nový rošt a chcete, aby vypadal stále jako nový? Se sodou to nebude žádný problém. Z jedlé sody a vody si připravte jemnou pastu, kterou nanášejte na rošt drátěným kartáčem. Rošt nechte po nanesení asi 15 minut schnout. Potom rošt do sucha otřete a na 15 minut nebo i déle položte nad žhavé uhlíky. Žárem se vypálí případné zbytky a budete na něj moci s klidným svědomím naložit další steaky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat