Prostreno.cz

Jak a k čemu ve své domácnosti využít vodku

Silná a neuvěřitelně antibakteriální vodka je jednou z hlavních ingrediencí v bylinných tinkturách. A její sterilita z ní dělá silný nástroj v čištění. Objevte některé způsoby, jak můžete tento alkohol využít – třeba i jako výživu pro řezané květiny!

Vodka. Průzračný, 35 až 70 % alkoholický nápoj se vyrábí z obilí, výjimečně z brambor. Nezáleží, jestli vám chutná nebo ne. Její praktické vlastnosti si zamilujete tak jako tak. Co všechno pro vás vodka může udělat?

Osvěžovač oblečení

Nemáte čas na praní košile? Naplňte lahev s rozprašovačem levnou vodkou a nastříkejte ji na oblasti, kde se udržuje pot. Alkohol zabíjí bakterie způsobující zápach a rychle uschne.

Skvělá ústní voda

Do skleněné lahve vložte 3 hřebíčky, špetku sušené máty peprné a to celé zalijte půl litrem vodky. Nechte stát několik dní, pravidelně protřepávejte. Následně bylinky sceďte a vodu používejte coby účinný prostředek k odstranění bakterií a špatného dechu.

Čistič elekroniky

Notebooky a telefony. Víte, kolik se na nich drží bakterií? Vodka smíchaná s octem a esenciálním olejem z čajovníku zabije celou kolonii breberek a vás nechá žít v čistotě. Jediné, co musíte udělat, je promíchat všechny uvedené ingredience a vzít si k ruce měkký bavlněný hadřík. Otřete svoje denně používané předměty a uvedenou směs použijte i v domácnosti.

Tonikum pro problematickou pleť

Uvařte hrnek zeleného čaje, nechte vychladnout a přidejte jednu čajovou lžičku vodky. Tak získáte tonikum, které působí proti pupínkům (katechiny zeleného čaje pleť uklidňují). Vodičku však nepoužívejte dlouhodobě. Jedná se o akutní řešení, nikoli dlouhodobý projekt. Pokožka by se kvůli přítomnosti alkoholu mohla přesušit (hrozí hlavně i suché a citlivé pleti).

Domácí parfém

Chcete-li sobě nebo kamarádce vyrobit jednoduchý parfém, smíchejte 1 lžičku pomerančového esenciálního oleje, ½ lžičky bergamotového oleje a necelou 1 čajovou lžičku levandule s ½ šálkem vodky. Nalijte do sterilizované skleněné nádoby, nechte odležet po dobu jednoho týdne a poté nastříkejte na kůži.

Čistič skla

Otřete sklo nebo skleněné nádobí čistým hadříkem nebo novým papírem navlhčeným v malém množství vodky. Alkohol zabíjí bakteriální zárodky a zároveň sklo nechává bez čmouh.

Prostředek na dlaždice a obklady

Naplňte lahev s rozprašovačem vodkou a tu použijte na hladké povrchy. Nechte 15 minut působit a poté otřete. Alkohol vás zbaví plísní.

Výživa řezaných květin

Přidejte několik kapek vodky a čajovou lžičku cukru do vody, ve které stojí květiny. Vodka pomůže zabránit růstu bakterií ve vodě a cukr květinám poskytne drobnou výživu. Vydrží tak déle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat