Prostreno.cz

Jak efektivně a rychle zkrotit záchvat paniky

Sevřené hrdlo, zrychlené dýchání, slabost, zmatenost, závratě. Další záchvat paniky je tu. Co v takové chvíli dělat?

Jednoduše řečeno, hyperventilace je něco, co způsobuje zrychlené dýchání. Právě ono vede k nerovnováze mezi množstvím kyslíku, které vdechujete, a množstvím oxidu uhličitého, který vydechujete. Tento stav následně způsobuje charakteristické znaky a symptomy hyperventilace.

Když já se dusím!

Většinou se hyperventilace dostavuje tehdy, když cítíte úzkost nebo paniku. Strach vás nutí dýchat rychleji než obvykle, přičemž kvůli hyperventilaci existuje řada dalších věcí, které můžete zažít. Některé z nich zahrnují rychlou srdeční frekvenci, stažení hrudníku, slabost, závratě, zmatenost, závratě a pocit brnění v obličeji, pažích, rukou či nohou. Podle lékařů se všechny tyto příznaky objevují kvůli skutečnosti, že ve vašem těle máte více oxidu uhličitého než kyslíku.

Odborníci však apelují, že je důležité určit, zda je nebo není hyperventilace způsobena základním zdravotním problémem, který je třeba léčit. Pokud však váš lékař vyloučil všechny další možné problémy, je velmi pravděpodobné, že vaše záchvaty hyperventilace budou souviset právě s panikou, strachem a nervozitou. Jak se zachovat, pokud vás taková hyperventilace přepadne?

Dýchání do papírového sáčku

Okamžitě uchopte papírový sáček a vdechujte jeho „obsah“ – to pomůže zajistit vyváženější výměnu kyslíku a oxidu uhličitého. Vyvarujte se však použití sáčku plastového, hrozí nebezpečí udušení. Co se týče papíru, tak ke zklidnění stavu obvykle stačí 6 až 12 normálních nádechů.

Pomalý, hluboký nádech

Vzhledem k tomu, že jste hyperventilační, protože máte pocit úzkosti nebo paniky, může být velmi prospěšné, abyste zkusili relaxovat. Zaměřte se na pomalé, hluboké nadechnutí (namísto rychlého dýchání, které pouze zhoršuje pocit, že nemůžete popadnout dech). Často pomáhá i takový malý fígl. Lehněte si na zem, ruce dejte na své břicho a soustřeďte se, jak při každém nádechu stoupají a během výdechu klesají. Tahle monotónní činnost vás uklidní a ještě provedete takovou malou rekvalifikaci svého dechu.

Vyhněte se spouštěčům

Měli byste udělat všechno pro to, abyste se vyhnuli krizovým situacím, které u vás záchvat paniky vyvolávají. Máte-li konkrétní fobii, můžete se pokusit postupně si přivykat na to, čeho se tak obáváte – třeba s pomocí specialisty.

Cvičení na pravidelném základě

V neposlední řadě je dobré, abyste pravidelně cvičili. Vždy se totiž hodí mít posílené srdce i plíce. Pokud máte sedavé zaměstnání, nebo fyzická aktivita není váš šálek čaje, začnete s patnáctiminutovými procházkami, které se postupem času dají prodlužovat. A v případě hyperventilace se poraďte s lékařem, zda se opravdu nejedná o příznaky závažného stavu, který vyžaduje identifikaci a léčbu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat