Prostreno.cz

Když potřebujete dobít baterky, vsaďte na tyto potraviny

Právě v předvánočním shonu většina z nás už začíná padat únavou, diář se jen plní úkoly, co všechno musíte stihnout a s jejich odškrtáváním už je to horší. Máme pro vás hned několik potravin, které je dobré mít po ruce, když vaše hladina energie klesá a padáte únavou.

I malá kvalitní svačinka dokáže pořádně nakopnout, tyhle potraviny mějte vždy po ruce. Určitě se vám budou v následujících dnech hodit.

Mandle

Snadnou svačinkou do kabelky je sáček mandlí, které můžete chroupat kdekoli a kdykoli. Mandle jsou skvělým přírodním „energeťákem“ především proto, že obsahují živiny jako je hořčík a vitamin B. Dále obsahují kvalitní bílkoviny, které jsou zodpovědné za naši energetickou vytrvalost, stejně jako koenzym Q10, který významně přispívá ke konverzi energie z potravy. Zkrátka hrstka mandlí vám dodá energii, a navíc reguluje hladiny cukru v krvi.

Banány

Sportovci po celém světě nedají dopustit právě na banány. Sice někteří dietáři křičí, že je plný cukrů, ale právě tady se skrývá velký energetický potenciál. Banány obsahují tři přírodní cukry (sacharózu, fruktózu a glukózu) a v kombinaci s vlákninou poskytují okamžité a trvalé množství živin, které doslova náš organismus nakopne kupředu.

Špenát

Což takhle dát si špenát… Jakmile uvidíte tuhle listovou zeleninu na jídelním lístku v restauraci, je to jasná volba. Ačkoli se špenát netěší velké oblibě, ve skutečnosti je považován za jednu z nejlepších listových zelenin. Špenát je přínosný hned z několika důvodů, zlepšuje kardiovaskulární systém, zvyšuje mozkové funkce, koncentraci, zmírňuje deprese a mimo jiné příznivě ovlivňuje hladinu vaší energie.

Losos

Losos je jednou z nejzdravějších ryb, které můžete jíst. Obsažené omega-3 nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle, a tím předcházet řadě onemocnění. Kromě toho je losos bohatý na bílkoviny, vitamin B6 a niacin, tyto látky pomáhají tělu lépe přeměňovat potravu na energii.

Jablka

Dalším vynikajícím ovocem na podporu energie je jablko. Jablka obsahují dostatečné množství vlákniny, vitaminu C a antioxidanty. Našemu tělu přinášejí spoustu benefitů. Avšak jablka také obsahují fruktózu, kterou organismus rychle a efektivně zpracuje, a tím nám dodá značné množství energie. Pro zdraví se obvykle doporučuje sníst alespoň jedno jablko denně.

Hnědá rýže

Hnědá rýže obsahuje vysoké procento hořčíku, minerálu zodpovědného za výrobu energie z bílkovin a sacharidů. Je také skvělým zdrojem vitaminů B, které působí jako katalyzátory, které pohánějí výrobu energie z potravy. Vzhledem k tomu, že rýže je bohatá také na uhlohydráty, působí jako palivo, které pohání tělo, poskytuje potřebnou energii a podporuje mozkové funkce.

Batáty

Chemickým složením jsou sladké brambory velmi podobné běžným červeným nebo bílým bramborám, ale obsahují více bílkovin, vysoké procento škrobu, minimum cukrů a žádný tuk. Mají však vysoký obsah minerálů (draslíku, vápníku, hořčíku a železa), vitaminů (A, B, C, E) a vlákniny potřebné pro správné fungování zažívacích orgánů. Díky všem těmto vitaminům a minerálním látkám poskytují potřebnou energii a živiny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat