Prostreno.cz

Jak snadno odstranit ušní maz. Pomůže olivový olej

Dalo by se říci, že ušní maz je takovým vedlejším produktem našeho ucha. I když ušní maz může být poněkud nepříjemný a je považován za nečistotu. V uchu se netvoří jen tak pro parádu a s jeho odstraněním by se mělo počínat opatrně.

Produkce ušního mazu

Ušní maz je nažloutlá až světle hnědá tělní tekutina, která vzniká ve zvukovodu. Vzniká smícháním produktů žlázek, které se nachází v kůži, s odumřelými buňkami, chlupy a různými vnějšími nečistotami. Vzniklý maz se automaticky posouvá směrem k zevnímu ústí zvukovodu a je z těla vyloučen.

Čím je tak přínosný

I když je ušní maz poněkud nepříjemný, v uchu má ochranou funkci. Chrání citlivou kůži vnějšího zvukovodu a vytváří ochrannou vrstvu proti infekcím a udržuje ucho v tom správném prostředí. Dalo by se říci, že v uchu udržuje tu správnou vlhkost.

Šetrné čištění

Ucho je velmi citlivý orgán a při odstranění ušního mazu by se mělo postupovat velmi šetrně. Někteří odborníci dokonce odsuzují i vatové tyčinky, ale pokud jsou použity šetrně a nejsou zaváděny hluboko do zvukovodu, je jejich použití bezpečné. Velmi šetrné je také použití olivového oleje, zní to možná trochu zvláštně lít si olej do ucha, ale má to spoustu výhod a také pěkný zástup příznivců. Poradíme vám jak na to.

Čištění olivovým olejem

První otázka co vás jistě napadne, je, zda je to bezpečná metoda. Obecně řečeno, použití olivového oleje je bezpečné za předpokladu, že je váš ušní bubínek zcela neporušený a nesužuje vás zánět ucha. V takovém případě do ucha nic nelijte.

Olivový olej má na svědomí změkčení ušního mazu, ale nezpůsobuje jeho rozpuštění a vypadnutí. Následně by měl být maz šetrně odstraněn například vatovou tyčinkou.

Kromě čištění se používá olej také kvůli jeho antioxidačním a protizánětlivém charakteru, jako prevence před vznikem zánětů.

Jak na to

Budete potřebovat kvalitní olivový olej a kapátko. Olivový olej nejprve ohřejte před aplikací by měl být vlažný. Tím se zvýší jeho schopnost absorbovat a jeho protizánětlivé účinky. Do každého ucha aplikujte pomocí kapátka 4–5 kapek jednou denně. Poté nechte olej pracovat přibližně 4–5 minut. Poté ucho nakloňte, aby mohl přebytečný olej vytéct a ucho otřete papírovým kapesníkem. Při pravidelném aplikování bude ušní maz rozpuštěn a bude se postupně vylučovat ze zvukovodu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat