Prostreno.cz

Těsně utažené víčko dokáže dost dobře potrápit

Máte radost ze své spíže a zimních zásob? Je báječné, když podle chuti sáhnete, vytáhnete pampeliškový med, džem, marmeládu, zavařené houby či sterilovanou zeleninu. Akorát s těmi příliš utaženými víčky je to horší! Jak si poradit v případě nouze?

Češi patří k „zavařovacím“ národům, přičemž podle prodejců zavařovacích hrnců frčí hlavně marmelády. Taky nějakou máte ve své spíži? Děláte všechno možné i nemožné, ale to „hloupé“ víčko nechte povolit? Zde je několik různých způsobů, jak tenhle naprosto běžný domácí problém můžete vyřešit.

Použijte pryžovou rukavici

Pryžová, latexová či gumová rukavice vám dodá mimořádnou sílu k povolení uzávěru. Nádobu a víčko totiž dobře sevřete. Úspěch si lze pojistit ještě „poťukáním“ na víčko sklenice. Pokud před sebou máte plastovou PET lahev, jejíž víčko vzdoruje, použijte louskáček na ořechy.

Vsaďte na nůž nebo lžičku

Špičkou máslového nože či druhým koncem lžičky zajeďte pod uzávěr tak, aby si sklenička „odfoukla“. Vzduch do skleničky přitom dostaňte na několika místech. Jedná se o metodu s 99procentní úspěšností.

Namočte utěrku

Tenhle trik chce trochu praxe, ale je neméně účinný. Lehce navlhčete utěrku nebo ručník a použijte ji k lepšímu uchopení tvrdohlavého víčka.

Zkuste trik s vodou

Sklenici s džemem či jinou dobrotou otočte víčkem dolů a nechte ji po dobu jedné minuty pod tekoucí vodou. (Je nutné, aby se voda dostala na spodní stranu víka.) Pak víčko povolte buď rukou, nebo s pomocí nějakého výše uvedeného triku. Můžete také položit sklenici do hrnce horké vody (tekutina by měla sklenici přesahovat o jeden centimetr tak, aby zakryla okraj víka), nechte minutu stát a znovu se pokuste o otevření.

I v případě znovuotevření se spolehněte na vodu

Podařilo se vám sklenici konečně zbavit víčka? Gratulace! Ale co když nádobu opětovně zaděláte a ona druhý den zase nejde otevřít? Stává se, že sirup či omáčka uvíznou pod víčkem a kolem okraje skla, pak je nutné opět vynaložit nemalé úsilí. I v tomto případě použijte trik s tekoucí vodou, nebo nádobu ponořte do hrnce tak, jak je popsáno výše.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat