Prostreno.cz

Buďte nezapomenutelnou hostitelkou. Naučte se triky, kterými oslníte

Protože na podzim a v zimě netrávíme kvůli počasí tolik času venku, zábava se přesouvá dovnitř. A tak přibývá nejrůznějších večírků a rodinných či přátelských sešlostí. Pokud se taková událost koná u vás doma, tady je pár tipů na titul „Hostitelka roku“.

Příprava, příprava, příprava

Být hostitelkou zdaleka neznamená strávit celý večírek či rodinnou sešlost v kuchyni – ano, musíte sice zastat roli kuchařky, barmanky a servírky dohromady, ale jako hostitelka se budete muset večírku i aktivně účastnit. Takže si občerstvení připravte předem. Klidně i den dva před touto událostí. Vše mějte naservírováno, než se objeví první host (vyplatí se podávat hlavně studené pochoutky, pokud chcete, aby si hosté pochutnali i na teplém jídle, volte něco, co se dá lehce ohřát a nevyžaduje žádné složité aranžmá na talíři). Pokud budete mít všechno nachystáno předem, budete opouštět bavící se společnost pouze na několik krátkých okamžiků párkrát za večer.

Vítejte, představujte

Jedním z nejdůležitějších hostitelčiných úkolů je zajistit, aby se všichni znali. Členy společnosti, kteří se vidí poprvé, je proto třeba představit. A i když to mohou udělat i oni sami, je to váš úkol. Na vás totiž je, abyste nováčka do společnosti uvedla a zajistila, že se bude dobře bavit, i když většinu lidí vidí úplně poprvé.

Korzujte, konverzujte

Dost často se stává, že se ve společnosti lidí na jedné party vytvoří několik skupinek, jejíž členové se baví jen mezi sebou. To je poměrně přirozený jev a nemá cenu proti němu nějak násilně bojovat (můžete samozřejmě vyhlásit hraní nějaké kolektivní hry, ale do některé společnosti se to zkrátka nehodí). Ovšem vy byste se takto uzavírat neměla. Jako hostitelka byste měla během večera mluvit se všemi, neustále kroužit od jednoho k druhému (případně od jedné skupinky ke druhé) a ujišťovat se, že se hosté dobře baví, případně k jejich zábavě sama přispívat a udržovat konverzaci. Nikdo by se neměl cítit odstrčený.

Občerstvení – vsaďte na jednoduchost

Jak již bylo řečeno výše, není možné, abyste se na celý večer zabarikádovala v kuchyni. To vyřeší dobrá příprava. Úroveň občerstvení je samozřejmě velmi důležitá, ale pozor, abyste nesklouzla ke snaze o originalitu za každou cenu. Jistě, chcete, aby vaši hosté věděli, že jste skvělá kuchařka, ale mnohem lepší je vsadit na jednoduchost. Rozhodně byste měla přichystat takové pokrmy, jež už máte dobře zvládnuté a nehrozí u nich, že po třech hodinách vaření, pečení, míchání, zdobení apod. vyrobíte nepoživatelný experiment. Není rovněž potřeba vyrobit šestnáct druhů chuťovek, tři různá teplá jídla nebo devět různých moučníků.

Vsaďte na pochutiny, které nemusíte vy sama složitě servírovat a rozložte na stoly např. mísy s jednohubkami, chipsy, zeleninou, ovocem, nejrůznějšími dipy, sýry apod., aby si každý mohl nabrat podle chuti a libosti. Totéž platí i pro nápoje – než byste se každého jednoho hosta vyptávala, co chce nalít či umíchat za drink, nechte lahve s pitím na nějakém přístupném místě, aby se mohl každý obsloužit sám.

Bavte se!

Jistě, s oslavami a večírky je spousta práce, ale pokud byste se neměli bavit, raději je ani nepořádejte. Jednak to vaši hosté vycítí (a co si asi pomyslí, když hostitelka vypadá z jejich přítomnosti otrávená či vystresovaná?), jednak ani vy nebudete příliš společenská. Takže se uvolněte, bavte se, a pokud se něco nepovede tak úplně podle plánu, přejděte to s humorem. Koneckonců, vaši přátelé přišli kvůli vám, ne kvůli dokonalému servisu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat