Prostreno.cz

Jak pomoci tělu s nachlazením?

Podzim už se nezadržitelně hlásí, a tak je sezona škrábání v krku a rýmy za dveřmi. Přispívají k tomu nejen chladná rána, ale i návrat dětí do škol – v dětském kolektivu se bacily šíří snad rychlostí světla, navíc zatímco většina dítek se rychle oklepe, dospělí se často s nachlazením potýkají několik týdnů.

Naše babičky říkávaly, že neléčené nachlazení trvá sedm dní, léčené týden. V zásadě to platí dodnes, ale můžete svému tělu boj s infekcí značně usnadnit. Nechcete-li sáhnout po chemických lécích, poradíme vám některé osvědčené a možná trochu starodávné recepty.

Kapky do nosu

Ať už pomocí spreje nebo klasického kapátka, vypláchnout si nosní dutinu není nikdy na škodu, naopak. Jednak si nos uvolníte od hlenu, jednak vyplavíte i bakterie či viry. A čím si nos vypláchnout? V podstatě stačí i teplá voda, ale osvědčila se také minerálka nebo třeba slaný roztok (pozor ale, ať to se solí nepřeženete, nadělali byste ve výsledku více škody než užitku).

Pára

Inhalování páry je jedním z nejosvědčenějších receptů na prohřátí a uvolnění dutin. Můžete zvolit klasický postup, tedy hrnec horké vody (kápnout do ní můžete třeba eukalyptový olejíček, ale osvědčil se i heřmánkový nebo mátový odvar) a ručník přes hlavu. Trochu modernější (a na nádobí méně náročná) verze inhalování je namočit měkkou žínku a na chvilku ji nahřát v mikrovlnné troubě. Poté ji – až vám nebude hrozit, že se opaříte – přiložit na obličej a dýchat skrze ni.

Kuřecí vývar

Horký vývar možná není vědecky podloženým lékem proti nachlazení, ale z nějakého důvodu pomáhá. Tedy ten domácí. Silný a horký vývar tělo prohřeje a dodá mu sílu. A tu v boji s viry či bakteriemi potřebuje. Mimochodem, asi před deseti lety se uskutečnila dokonce vědecká studie, která měla odpovědět na otázku, zda je síla kuřecí polévky v boji s nachlazením jen pověrou, nebo zda je skutečná. Výsledky sice odhalily v kuřecím vývaru nějaké protizánětlivé látky, které by mohly tělu pomoci, problém však je, že není jak účinky prověřit – nepodařilo se totiž najít pro kontrolu odpovídající placebo.

Vitamin C

Jak už jste jednou nachlazení, braní vitaminu C vás nezachrání. Účinky vitaminu se projeví pouze tehdy, když jej berete dlouhodobě a pravidelně. Ani tehdy vás sice před samotnou nákazou neochrání, ale podle jedné ze studií zkracuje jeho průběh. Jiný výzkum ale tvrdí, že u lidí s dobrou fyzičkou (především u profesionálních sportovců) skutečně díky vitaminu C vzniká ochrana před nachlazením. To ale bohužel není případ většiny z nás…

Echinacea

Pro účinky echinacey v boji s nachlazením existuje ještě méně vědecky ověřených důkazů než u vitaminu C. Ale jedna ze studií potvrdila, že užíváme-li echinaceu každý den, je riziko nákazy nižší až o 58 %, navíc doba nemoci se zkrátí o 1,4 dne. Další výzkum však tyto závěry zpochybnil. Rozhodnutí je tedy na nás, pravdou je, že bylince se připisuje vliv na posílení imunitního systému.

Česnek

Česnek je přírodním antibiotikem a prospívá našemu organismu v mnoha směrech. Řada lidí jej ale nevyhledává kvůli poměrně výraznému a ostrému aroma. Pokud vás ale chytí nějaké to nachlazení, vyplatí se odpor překonat. Ideální je uvařit si horkou česnečku. Nejenže dodáte tělu spoustu prospěšných látek, ale ještě je pořádně prohřejete.

Zázvor

Dalším skvělým pomocníkem z přírody v boji s nachlazením je čerstvý zázvor. Působí protizánětlivě a navíc zahřívá, a to doslova. Uvařte si z něho zázvorový čaj a pěkně se vypoťte. Uvidíte, že se vám uleví.

Med

Med, kromě toho, že jeho prostřednictvím dodáte tělu spoustu vitaminů a minerálů, pomáhá především při kašli. Studie prokázaly, že dáte-li dítěti lžíci medu před spaním, kašel se zmírní (a u dospělých to také jistě funguje). Pokud je na vás samotný med příliš sladký, přidávejte si jej do čaje. Ale pozor, příliš horký čaj v něm část cenných živin zničí!

Teplo, klid a spousta tekutin

Co je ovšem u nachlazení a jeho léčby podstatné, je dopřát svému tělu dostatek energie pro boj s nemocí. Jedním z důvodů, proč se naše děti z nachlazení většinou po pár dnech oklepou, je, že je donutíme odpočívat v teple a lijeme do nich čaj po hektolitrech. U sebe na to občas zapomínáme. A právě to se nám může vymstít – co začne jako nevinná rýma a škrábání v krku, se dokáže v případě přechození proměnit třeba v zánět dutin nebo průdušek. Nepodceňujte nachlazení a dopřejte si při něm, je-li to alespoň trochu možné, pohodlí postele nebo gauče s dekou a spoustou tekutin. Za pár dnů bude zase jako rybičky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat