Prostreno.cz

Provětrejte před zimou spižírnu. Máte pár tipů, jak na to

Pokud jde o spižírny a špajzy, často zůstávají, co se úklidu týče, pomyslným mrtvým bodem domácnosti. Není se vlastně příliš čemu divit, generální úklid v těchto prostorách dá pořádně zabrat. Na druhou stranu jsou to prostory, kde skladujeme jídlo, a ty si naši pozornost zaslouží.

Uklizená spižírna navíc může také přispět k omezení zbytečného utrácení za jídlo. Možná byste byli překvapeni, jaké zásoby se ve vašem špajzu skrývají, ačkoli vy jste přesvědčeni, že tam nejspíš žádné ani nejsou, a neustále nakupujete další a další jídlo.

Jak tedy spižírnu uklidit a zorganizovat? Tady máte pár tipů.

Začněte od podlahy

Tedy v přeneseném slova smyslu. Nedá se nic dělat, budete muset celý špajz vyklidit, vyndat z něho i tu nejposlednější dózu, sklenici či konzervu. Prostě všechno. Jedině tak si můžete udělat dokonalou představu, co se v temných zákoutích vašeho špajzu vlastně skrývá.
Poté pečlivě otřete všechny police (postupujte odshora dolů), a pokud je to nutné, vyložte je voskovaným papírem.

Buďte nemilosrdní

Teď přijde na řadu třídění zásob. Budete se muset rozhodnout, co vyhodit a co vrátit do spíže. Bez milosti se zbavte všeho, co:

  • má prošlou dobu doporučené spotřeby,
  • doporučená spotřební lhůta není čitelná,
  • má porušený obal.

Zvažte také, zda skladovat potraviny, jež jste kdysi v nějakém nadšení koupili, ale od té doby jste je neupotřebili a dosud jste se jich nezbavili, protože „by se třeba mohly jednou hodit“. I když nemají prošlou dobu spotřeby, existuje vysoká pravděpodobnost, že je stejně nepoužijete a nakonec vyhodíte. Ale to je na vás.
Všechny dózy a omyvatelné obaly otřete.

Třiďte a organizujte

Ještě než začnete zásoby zase vracet do spíže, roztřiďte je podle druhů, obalů, způsobu použití apod. (vyberte si, který způsob vám nejlépe vyhovuje, všechno je lepší než naházet zásoby do špajzu bez ladu a skladu). Můžete se inspirovat v šatníku, tam máte také ponožky v jedné zásuvce, spodní prádlo v druhé apod.

Vyplatí se dózy s potravinami popsat (ne, že by se nedala hrubá mouka od hladké odlišit i pohledem, ale opravdu se tím chcete pokaždé zdržovat?) nebo třeba investovat do různých boxů a zásuvek. Pamatujte, že nejspíš nejste tak docela jediní, kdo do spíže chodí – vyznat by se v ní měl i váš partner nebo děti. Navíc tak snadněji poznáte, že některá potravina dochází a je třeba dokoupit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat