Prostreno.cz

Bakterie a toxiny u vás doma. Kde všude číhají

Rádi a pravidelně uklízíte? A máte ponětí o tom, že i prací prostředek může přispívat k toxinům ve vaší domácnosti?

Mnoho lidí si neuvědomuje počet toxinů, které je obklopují ve vlastním domě. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je vzduch v domácnostech a jiných budovách obvykle znečištěnější než vzduch venku, a to v porovnání s velkými městy.

S mnoha novými chemikáliemi, které se každoročně představují na světových trzích, jsou toxiny v domácnosti častější než kdykoli předtím. Tyto nežádoucí látky se přitom nacházejí v mnoha předmětech pro domácnost, včetně matrací, podlah, nábytku a kosmetiky. Pokud se jich zbavíte, může váš domov být zdravější, šťastnější a bezpečnější.

Sterilita? Rozhodně nehrozí!

Taky se vyhnete snížení počtu spermií u mužů, hormonálním poruchám, onemocnění štítné žlázy a reprodukce, bolení hlavy, onemocnění jater a ledvin, oslabenému imunitnímu systému či respiračním komplikacím. K tomu je však třeba vyhodit některé věci. Které? Osvěžovače vzduchu, leštící prostředky, čistící prášky, čističe povrchu a insekticidy. To ale není všechno.

S největší pravděpodobností toxické chemické látky obsahují i vaše deodorant, parfémy, kolínské vody, mýdla, kosmetika, make-up, ústní vody, opalovací krémy, šampony a další vlasové výrobky či laky na nehty. V těchto produktech se nachází amoniak, slída, chlór, fluorid, vazelína, hydroxid sodný DBP (dibutylftalát), DEA (diethanolamin), PTFE (polytetrafluorethylen), SLS (laurylsulfát sodný), formaldehyd nebo BHA (butylovaný hydroxyanisol).

Čištění matrací jako rituál

Platí přitom, že použití přirozených alternativ k chemickým výrobkům může výrazně snížit expozici škodlivých toxinů. A pozor, v bezpečí nejste ani v ložnici. Spánek je důležitá aktivita, která pomáhá obnovit energii těla. To vědí všichni. Hraje důležitou roli v podpoře paměti, imunitních funkcí a metabolismu. Bohužel, matrace jsou centrem toxinů, které běžně inhalujete. Tito nezvaní návštěvníci ovlivňují schopnost těla léčit se a detoxikovat.

Nemůžeme mluvit o toxických látkách v matracích, aniž bychom nezmínili i roztoče. Tyto mikroskopické tvory patří k silným alergenům. Pravidelné čištění matrací přitom může snížit expozici těchto organismů a zmírnit respirační problémy. A když už jsme u toho, zkontrolujte i elektroniku.

Nečekaný zdroj potíží

Při inventarizaci zdrojů toxinů ve své ložnici nezapomeňte na televizory, hodiny, rádia a další elektronická zařízení. Přístroje, které mají obrazovku, vyzařují modré světlo, které zpomaluje produkci melatoninu, což je hormon nezbytný pro zdravé spánkové cykly. To je jeden z důvodů, proč používání mobilního telefonu před spaním ovlivňuje kvalitu spánku.

Elektronická zařízení však také vydávají malé množství elektromagnetického záření. Pokud jsou popraskané, nebo jsou jejich vnitřní plochy jinak narušeny, mohou unikat toxické kovy, jako je beryllium, olovo, rtuť, arsen a baryum.

V kobercích se zase nachází perfluorované sloučeniny (PFC) představující skupinu extrémně toxických materiálů, které se v životním prostředí nerozkládají. Ovšem i oblast pod umyvadlem může být domovem škodlivých, biologických a znečišťujících látek. Vždy, když spláchnete toaletu, dostanou se zbytky fekálií do vzduchu a na zubní kartáčky. Nebylo by lepší odstěhovat se do pralesa?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat