Prostreno.cz

Olejová ochrana před útoky klíšťat

Že je důležité něco udělat pro ochranu rodiny před klíšťaty a blechami, asi není nutné připomínat. Automaticky saháte po chemikáliích? Existují i jiné varianty! Které esenciální oleje udržují nezvané návštěvníky co nejdál od těla? Povolejte vratič nebo oregano!

Esenciální oleje na oblečení, pokožce či třeba polštáři? Trefa do černého! Pochopitelně, že asi nemohou soutěžit s kupovanými repelenty, na druhou stranu v porovnání s nimi neobsahují chemické látky, tudíž jsou bezpečnější. A mnohdy i voňavější. Takže, čím se před odchodem na borůvky vyzbrojit?

Levandule

Levandule má sladkou vůni a spolehlivě odpuzuje většinu hmyzu včetně klíšťat. Nejen, že konkrétně klíšťatům brání, aby se na vás nalepila, ona také působí na vajíčka, kterým nedovolí vylíhnutí. Levanduli lze přitom používat prostřednictvím mýdel či vonných vodiček. (Některé studie dokonce potvrdily, že vzorky obsahující řádně zředěnou levanduli v poměru 10-20 % jsou stejně účinné jako chemické repelenty.)

Polej obecná

Polej obecná (Pennyroyal) je rostlina z čeledi hluchavkovité. Patří k účinným prostředkům proti blechám, ale od zakousnutí odrazuje i již zmíněná klíšťata. Není však bezpečné nanášet ji přímo na kůži. Doporučuje se poutporri či právě zředěný esenciální olej. Sušená se může vložit například do boty.

Citronová tráva

Lemongrass je jednou z nejúčinnějších silic proti klíšťatům a blechám, která nachází uplatnění v aromaterapii coby povzbuzující a osvěžující prostředek. Lemongrass hmyz odrazuje a zároveň mírní kožní reakce po jeho zásahu. Po bodnutí komárem je proto vhodné potřít postižená místa právě citronovou trávou.

Eukalyptus

Studie prokazují, že olej z eukalyptu si s výše uvedenými kolegy moc nezadá. I on slouží jako odpuzovač blech a klíšťat – a je ještě účinnější, pokud je smíchán s citronovou trávou. Můžete jej přidat do sprejů nebo pleťových mlék a aplikovat přímo na kůži.

Olej z růžového oleje

Pelargonium nebo také Graveolens či Rose geranium. Jedná se o další voňavou silici, která připomíná kombinaci citronu, růže a výtažku z jablek. Taktéž nemá klíšťata příliš v lásce! Navíc je antibakteriální a působí proti infekcím.

Vratič obecný

Vratič obecný (Tanacetum vulgare) je vysoká, vytrvalá bylina, která je prý při odhánění nezvaných návštěvníků účinná ze 72 procent. Aspoň tak to tvrdí vědci.

Oregano

Na klíšťata můžete vyzrát i prostřednictvím zředěného oreganového oleje, který vyniká antiseptickými vlastnostmi. Oregano je účinné proti encefalitidě a virům Lyme bacillus. A kteří další pomocníci vám budou k užitku? Esenciální olej z cedrového dřeva či například majoránka divoká!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat