Prostreno.cz

Jak na běhání v chladných měsících?

Chodíte běhat i v podzimních a zimních měsících? Pak máte náš obdiv. A my pro vás máme několik užitečných rad, jak z běhání udělat příjemnou záležitost i v nepříjemném počasí.

Pokud o tom, že začnete běhat, teprve přemýšlíte, ale příliš vás představa pohybu v mrazu, dešti či sněhu neláká, věřte, že i přes všechny tyto nevýhody se v zimě běhat dá. My vám poradíme, jak si tento sport zpříjemnit.

1. Oblečení, které chrání

V zimě se brzy smráká, a protože většina z nás běhá večer nebo ráno, běhá za tmy. Pokud sportujete mimo silnice, neměli byste být nijak zvlášť ohroženi, ovšem pokud nemáte jinou možnost než běhat po okrajích silnic, pak se co možná nejlépe chraňte. Pokud si totiž obléknete do klasické teplákové soupravy, nemají projíždějící auta šanci vás včas zahlédnout. Rozhodně proto investujte do ochranných, reflexivních prvků, především na nohou a rukou (chybu neuděláte ani s reflexní vestou, ale v první řadě zvýrazněte do silnice vyčnívající části těla, aby vás mohla auta bezpečně objet).

2. Oblečení, které hřeje

Nepodlehněte touze navléci na sebe co nejvíce vrstev oblečení jen proto, že je venku zima. Při běhání se totiž potíte (ano, dokonce i v mrazech) a čím více mokrého oblečení na sobě budete mít, tím snáze prochladnete, zvláště, přidá-li se k tomu ještě vlhkost oblečení z případného sněžení nebo deště. Pokud se vám nechce investovat do termoprádla (i když byste to rozhodně měli zvážit), platí, že byste se měli obléknout, jako by bylo venku o několik stupňů více. Tělo se zahřeje, ale tolik se nezpotíte, jako když budete počtem oděvů připomínat Michelina.

3. Telefon po ruce

Nikdy nevíte, kdy budete telefon potřebovat, zvláště běháte-li na nepříliš frekventovaných místech za tmy. Jako z udělání hloupě našlápnete nebo uklouznete na případném náledí a čekat, jestli náhodou nepůjde někdo kolem, aby vám zavolal pomoc, se vám může vymstít. Ovšem jen tak si strčit mobil (mimochodem to platí i pro klíče) do kapsy není úplně chytré. Jednak z ní může při pohybu snadno vypadnout, jednak, zvláště strčíte-li jej do zadní kapsy kalhot, na něj můžete při pádu spadnout a z telefonu rozlámaného na několik kousků si také příliš nezavoláte… Dobrým tipem jsou nepromokavé, malé taštičky na zip, jež se dají nosit buď okolo krku, nebo připnout k bundě. Pokud byste žádnou nemohli sehnat (nebo za ni nechtěli utrácet), není žádným problémem si ji ušít.

4. Co s mokrými keckami

Promočit si tenisky není při běhání v zimě žádné velké umění. Odolejte pokušení postavit je na radiátor či jiné topení (rovněž není dobrý nápad hodit je do sušičky) a vyzkoušejte léty prověřenou, na první pohled poněkud zastaralou metodu – vycpěte promočené boty suchými novinami. Uschnou mnohem rychleji.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat