Prostreno.cz

Pořiďte si včelí vosk. Funguje jako leštidlo, léčitel i kosmetika

Dostal se vám do rukou včelí vosk a nevíte, co si s ním počít? Použijte ho jako ochranný prostředek, díky kterému se vám při výrobě cukroví nepřipečou plechy. Ovšem tenhle pomocník vám také naleští dřevo a ošetří popraskané rty!

Že ve včelím úlu se najde jen výborné sladidlo, které si zvláště v těžkých dobách nachlazení přidáváme do čaje? Ale kdepak, co takový vosk? Při výrobě jednoho kilogramu pilné včelky spotřebují zhruba 5 kilogramů medu a 50 gramů pylu. Ve starověkém Egyptě našel tento přirozený produkt uplatnění v malířství, v antickém Římě byl zase používán jako platidlo. K čemu ho ale můžete využít právě vy? Možností není zrovna málo…

Základní složka kosmetiky

Co si budeme vykládat, během ledové zimy má popraskaná ústa kdekdo. Proto je balzám na rty povinnou výbavou! Jenže jaký zvolit, když většina těch kupovaných obsahuje neskromné množství chemie? Řešením může být domácí tvorba vlastního přípravku, jehož základní složkou bude včelí vosk s famózním hydratačním účinkem. Stejnou „ingredienci“ můžete upotřebit i při „míchání“ zvláčňujícího krému, rtěnky nebo řasenky.

Velký pomocník při úklidu

Alespoň nějaký kousek dřevěného nábytku má doma zřejmě každý. Ať už jde o židle, stůl, skříň či komodu, toto vybavení potřebuje pravidelnou péči, aby zůstalo krásné. Zapomněli jste koupit leštidlo? Nevadí, svěřte tento úkol přírodnímu pokladu, o němž je řeč. Můžete si být jistí, že svojí efektivitou strčí do kapsy předražený sortiment z drogerie!

Ochránce plechů a nádobí

Vzhledem k tomu, že Vánoce se kvapem blíží, možná i vy večery trávíte v kuchyni, kde připravujete několik druhů cukroví. Chcete poradit skvělý fígl, díky němuž následně nebudete muset drhnout připečené plechy? Nejprve je lehce předehřejte a poté důkladně vytřete včelím voskem. Tohle preventivní opatření si prostě zamilujete!

Všestranný léčitel

Lidová medicína praví, že žvýkání „dárečku“ z úlu pomáhá při nachlazení i senné rýmě. Netradiční medikament je ale velice účinný i při paradontóze a zánětu horních cest dýchacích, neboť vykazuje silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Co vy na to? Za pokus to jistě stojí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat