Prostreno.cz

Druhy bylinek chránící vaši zeleninu před škůdci

Aromatické bylinky svojí výraznou vůní matou, odpuzují, či dokonce ničí nežádoucí škůdce na vaší zahradě. Jak je správně kombinovat s konkrétními druhy ovoce a zeleniny? Tyhle rady se hodí nejen zahrádkářům!

Jaká je to radost, přijít s dětmi na zahrádku, kde si všichni mohou utrhnout a sníst vše, na co mají právě chuť. Říkáte si, že něco takového není vzhledem k množství použitých pesticidů možné? Omyl! Pokud vás také nebaví, běhat s každou utrženou jahodou pod kohoutek s vodou, využijte přírodní regulační systém a dejte tak vale používání drahé a jedovaté chemie. Věřte nebo ne, ale účinných rostlinných vlastností je celá škála. Konkrétně bylinky vám při ochraně zeleniny rády pomohou! Jakým způsobem?

Pozor, začínáme

Nejprve si sepište všechny zeleninové druhy, které se chystáte pěstovat a určete velikost plochy, jež pro ně vyčleníte. K nim přiřaďte byliny podle jejich schopnosti chránit daný druh zeleniny před škodlivými činiteli. A upřednostňujte ty, které rádi používáte jako koření. Následně si vytyčte jednotlivé záhony a jejich obvod osázejte bylinkami. Vhodných kombinací je přitom spousta, stačí si vybrat.

Brambory či mrkev

K fazoli a cibuli vysaďte saturejku. Hrachu, okurkám, salátu, mrkvi a červené řepě sluší kopr, jahody, mrkev a rajčata jistě ve své blízkosti ocení česnek. Okurky, různé druhy kapustové řepy, a taky již zmíněná řepa, přivítají koriandr. A co brambory?

K nim přiřaďte křen, bazalku nebo mátu. Co se týče rajčat, tak ta si potrpí nejen na česnek, ale i petržel. Mrkev si zase kromě kopru rozumí s rozmarýnem a pažitkou. Ostatně, právě pažitka je vhodná i u salátu a jahod. Máte-li na zahradě celer a pórek, zaměřte se na heřmánek, hrách uvítá fenykl, okurky zase kmín (ten milují brambory i červená řepa). Milujete kerblík? Výborně, dejte ho do páru s hlávkovým salátem a lichořeřišnici zase k cuketám, rajčatům a ředkvičkám. Nebudete litovat!

Ekologická ochrana rostlin v zahradě často využívá originální triky vycházející ze vztahů mezi organismy. Tvůrcem těchto principů však není člověk, ale samotná příroda, která právě jimi zajišťuje rovnováhu mezi různorodými organismy už miliony let. Vyzkoušejte i vy tento jednoduchý způsob, jak se zbavit všežravého hmyzu, vaše zahrádka vás za to jistě bohatě odmění.

Zdroj: www.verygooodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat