Prostreno.cz

Barvení velikonočních vajíček přírodní cestou

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi přichází na řadu zdobení našich domovů nesoucí se v jarním duchu. K velikonočním svátkům, kromě jiného, patří neodmyslitelně i tradiční barvení vajíček. Metod, kterými můžete ta svá ozdobit je nespočet, jenže mnoho z nich zahrnuje i použití chemických materiálů, které se kombinovat s potravinami příliš nehodí. Pojměte tuto velikonoční zábavu trochu zdravěji a obarvěte své kraslice přírodní cestou.

Cibulová klasika

Barvení vajíček v cibulových slupkách je jednou z nejznámějších metod přírodního dekorování. Postup je velice jednoduchý. Cibulovými slupkami naplňte hrnec a vejce vyskládejte tak, aby byla slupkami zcela obklopená, ale zároveň se nedotýkala jedno druhého. Opatrně zalijte hrnec vodou, přidejte dvě lžíce octa a pomalu přiveďte k varu. Vejce takto vaříme patnáct minut, poté odstavíme a necháme v lázni, dokud nevychladne. Občas vajíčka pootočíme, aby se obarvila rovnoměrně. Nakonec vejce vyjmeme z lázně, necháme okapat, osušíme a na závěr přeleštíme ubrouskem s trochou sádla. Ze slupek žluté cibule dosáhnete krásného, tmavě hnědého odstínu, kdežto z červené cibule budou temně fialová.

Kouzlo kopřiv

Samozřejmě, že každá velikonoční ošatka s vejci by měla hýřit barvami, takže v nabízené škále nesmí chybět svěží zelená barva. K té si můžeme pomoci kopřivami, špenátem nebo petrželovou natí. Vybrané ingredience nasekáme, aby se barvivo lépe uvolnilo, a naplníme jimi hrnec. Stejně jako v případě barvení v cibuli, přidáme dvě lžíce octa a dodržíme stejný postup vaření a následného louhování. Zelenou barvu můžete podpořit přidáním jedné lžičky kmínu. Tento odstín lépe vynikne na bílých skořápkách.

Červené zelí

Toužíte-li vytvořit vajíčka v modrých odstínech, vezměte si k ruce červené hlávkové zelí a ostrý nůž. Polovina hlávky vystačí na obarvení přibližně osmi vajíček. Nasekejte zelí na drobnější kousky, vložte do hrnce a přidejte lžíci jedlé sody. Vajíčka ponořte do lázně, přiveďte k varu a vařte po dobu deseti minut. Bílá vajíčka si získají světle modrý odstín, kdežto hnědá se zbarví do modro zelena.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat