Prostreno.cz

Sáčky od čaje jako zahradní hnojivo

Zpravidla použité sáčky od čaje vyhazujeme do koše. Ale pokud rádi pracujete na zahradě, a navíc rádi zkoušíte nové věci, máme pro vás geniální nápad, díky kterému už nikdy žádný sáček nevyhodíte.

Někdy není úplně jednoduché vypěstovat malé sazenice. Jako by bylo jedno, kolik úsilí tomu věnujete, a přesto sazeničky ne a ne vyrůst. Naštěstí ale existuje účinný trik, který vám příště pomůže proměnit vaši zahradu v květinový ráj. A co proto musíte udělat? Jen zahrabat použitý sáček od čaje do země.

Extra živiny

Zní to divně? Možná ano, ale skrývá se za tím mnohem víc. Když zahrabete použité vychladlé čajové sáčky ve vaší zahradě, dodáte do svých záhonků extra porci živin. Čajové sáčky jsou plněny různým kořením a bylinkami, jejichž listy obsahují tanin a cenné živiny. Perfektní a přírodní hnojivo. Sáček samotný je většinou vyroben z vláken stonků rostliny abaka – banánovníku. Všechno se tedy lehce rozpustí v zemi a přispěje k tomu, že vaše rostlinky porostou.

Škůdci

Ale to není všechno. Sáčky dokážou také od vašich rostlinek držet škůdce dál. K účinnému odpuzení škůdců různého druhu se sáčky od čaje, ale také kávová sedlina, hodí přímo báječně. Jejich typický pach škůdci nesnášejí a dvakrát si rozmyslí, než si z vaší úrody ukousnou.

Kompost

Pokud hodíte sáčky na kompost, poznáte rozdíl už po několika dnech. Kyseliny v čaji urychlují proces rozkladu kompostu. To pro vás znamená, že kompost budete na svoji zahrádku moci použít mnohem dříve.

Zadržuje vodu

Zahrabejte použité sáčky přímo ke kořínkům sazeniček, to jim totiž ulehčuje zadržovat si vodu. Už za několik dní poznáte, že vaše zahrada bude vypadat mnohem zdravěji.

Předpěstování

Růst nových sazeniček se enormně zrychlí, pokud zahrabete sáčky od čaje do zeminy. Zasaďte sazeničky do trošky zeminy v květináči nebo truhlíku – tak, jak byste to udělali normálně; rozdíl je v tom, že tentokrát do zeminy přidáte několik čajových sáčků. To ulehčí a urychlí proces růstu a následně budete moci rostlinky vysadit na zahradu. 

Kočky

Chodí k vám na zahradu kočky od sousedů? Použité sáčky a kávová sedlina udrží pryč z vaší zahrady i všechny kočky. Kočkám se jejich pach nelíbí a především, pokud jsou zakopané v zemi, zabrání to, aby si kočky z vašich záhonků udělaly záchod.

Krmivo pro housenky a červy

Možná to neslyšíte rádi, ale i na vaší zahradě žijí housenky a červy. A je to dobře, starají se totiž svými cestičkami o prokypření půdy. Občas si ale za tu práci dopřejí i kus vaší úrody. Když do půdy přidáte čajové sáčky, příště si raději pochutnají na nich. Strávené vám je zase do půdy vrátí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat