Prostreno.cz

Citronovou kůrou proti bolestem kloubů

Trápí vás bolavé rameno, loket či snad koleno? A máte doma citron? Proč ho tedy nevyužijete k tomu, abyste s tímhle problémem rychle zatočili?

V celosvětovém měřítku patří citrony mezi nejvyhledávanější plody vůbec. Ostatně, divíte se? Vždyť toto ovoce pomáhá při nachlazení, infekcích, problematickém trávení, horečce, vysokém krevním tlaku, potížích s dýchacími cestami i nadváhou. Rovněž posiluje imunitní systém a čistí krev, zatímco významně snižuje riziko rakoviny. To ale pořád není všechno. Co o potravině s typicky kyselou chutí možná nevíte?

Prášek, který v mnohém uleví

Přestože drtivá většina lidí se domnívá, že veškeré zdravotní přínosy pocházejí z dužiny, ve skutečnosti je žlutý svrchní obal zřejmě nejcennější část celého citronu. A to vážně. Funguje totiž jako antiseptické a protizánětlivé činidlo, jehož éterické oleje uvolňují krevní cévy, čímž účinně zmírňují bolesti kloubů. Teď se asi ptáte, jak tuhle poněkud neobvyklou medicínu použít. Možnosti jsou hned dvě, ale obě mají něco společného – úlevu slibují v řádu několika málo minut.

První pomoc, která se neodmítá

Kůru z chemicky neošetřeného citronu lze aplikovat jako běžný obklad. Jednoduše ji přiložte na konkrétní postiženou oblast a upevněte třeba obvazem či kouskem nějaké tkaniny. Pak už nezbývá než nechat její složky řádně působit, klidně i pár hodin. Nachystat si ale můžete i léčivé pomazání, jímž si lze potírat spánky také při migréně. Jakého postupu se držet?

Mastička s extra svěží vůní

Nastrouhanou kůru ze dvou větších kousků vložte do důkladně vymyté uzavíratelné nádoby a poté ji zalijte extra panenským olivovým olejem. Pro maximální účinek navrch přidejte ještě pár sušených eukalyptových listů. Láhev následně dobře uzavřete a nechte ji stát zhruba dva týdny na stinném a chladnějším místě. Po uplynutí této doby je ozdravné mazání připraveno konat velké dobrodiní. Připravte se na to, že účinky této mocné domácí směsi budete naprosto ohromení!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat