Prostreno.cz

Umíchejte si kvalitní domácí pastu

Pasta, která bělí zuby, léčí záněty a předchází problémům s dásněmi? Ano, tu si klidně můžete umíchat i sami. A hotoví s tím budete raz dva!

Strava bez přebytečných cukrů a důkladná ústní hygiena. To jsou dva základní pilíře, jež zachovávají zdraví zubů. Jídelníček nechme stranou a pojďme se zaměřit na prostředky, které k očistě chrupu každý den využíváte. Co když jsou vaším nepřítelem?

Složení, které může škodit

Dnešní trh se zubními pastami je více než široký. Většina nabízených produktů obsahuje fluorid, což je sloučenina fluoru v organické nebo anorganické formě. Má za úkol zpomalit rozpad skloviny, předcházet vzniku kazů a urychlit proces remineralizace. Jenže stále častěji se objevují názory, že fluorid toho dělá mnohem víc.

Jako krajně znepokojující lze označit kupříkladu poznatky výzkumu, který byl uskutečněn na americké Harvardově univerzitě. Z těch vyplývá, že fluorid má negativní dopad na mozkové buňky, což se při dlouhodobém používání může projevit na IQ. Jsou tedy zdravé zuby daní za snížený intelekt? Trochu to tak vyzní, co říkáte? Každopádně ať už jde jen o jakousi poplašnou zprávu, či nikoli, chemické složení konvenčním zubním pastám upřít nelze. Co si tedy vytvořit vlastní a šetrnější přípravek? Pokud byste se touto cestou chtěli vydat, pokračujte ve čtení.

Málo úsilí, mnoho výhod

K přípravě domácí pasty budete potřebovat tři polévkové lžíce jedlé sody, která má skvělé čisticí vlastnosti. Dále si nachystejte stejné množství panenského kokosového oleje. Ten detoxikuje ústní dutinu tím, že likviduje bakterie a plísně. Zároveň redukuje plak a přirozeně bělí.

K těmto surovinám přidejte i jednu polévkovou lžíci prášku neem. Dá se pohodlně sehnat na internetu, přičemž se jedná se o prášek získávaný ze stromu, který je v Indii považován za vůbec nejužitečnější. Má silné antioxidační účinky, zabraňuje onemocnění dásní a léčí záněty. Poslední ingrediencí je 15 kapek mátového esenciálního oleje. Jakmile jmenované přísady důkladně promícháte, vaše práce je u konce. Stačí jen směs nanést na kartáček a držet se běžného a „zajetého“ postupu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat