Prostreno.cz

Krájení cibule bez potoku slz

Že krájení cibule je za trest? Nemusí to tak být. Stačí si k tomu zapálit svíčku nebo potřít čepel nože citronovou šťávou. A jak vám v téhle záležitosti může být nápomocný mrazák?

Cibule je naprostým základem mnoha pokrmů. Její příprava ale rozhodně nepatří k nejveselejším úkolům, protože ji v drtivé většině případů dost obrečíme. Jenže proč? Je to vlastně odplata za to, že na ni máme zálusk. No opravdu.

Obranný reflex, který vymyslela sama příroda

Odborníci se domnívají, že za slzením očí při krájení cibule stojí chemická sloučenina zvaná propanthial s-oxid, kterou se tato zelenina brání proti napadení škůdců a nepřátel. Zmíněná látka je navíc těkavá a rychle se vypařuje, proto si snadno najde cestu přímo k očím. Tam se rozpouští v tekutině chránící duhovky, čímž se vytváří kyselina sulfenová. Ta působí velice dráždivě a párový zrakový orgán se ji mermomocí snaží vyplavit právě prostřednictvím slz. I když jde o důmyslně vymyšlenou cibulovou pomstu, zdaleka to neznamená, že se to nedá nějak šikovně „obejít“. Třeba pomocí těchto triků. Zkusíte?

Mrazák jako velký pomocník

Zhruba čtvrt hodiny před tím, než začnete cibuli zpracovávat, ji dejte k ledu, tedy do mrazáku. Tím se podráždění očí značně sníží. Je pravda, že pak bude o něco složitější odstranit její svrchní vrstvu, ale na stranu druhou se zase možná obejdete bez kapesníku.

Přizvěte ke spolupráci citron

Dalším zlepšovákem je citron. Potřete jím čepel nože a dejte se do práce. Jen nezapomínejte na to, že citronový „nátěr“ je třeba v průběhu celého procesu několikrát zopakovat.

Posviťte si na to

Už naše babičky měly ve zvyku si při krájení cibule svítit svíčkou. Stejný fígl používá i uctívaná americká kuchařka Martha Stewart, která byla v roce 2001 dokonce vyhlášena třetí nejvlivnější ženou USA. Žádný div, její recepty a rady týkající se péče o domácnost uchvátily celý svět! A že jde jen o to, aby se na práci lépe vidělo? Ale ne, plamen dokáže dráždivé sloučeniny v cibuli neutralizovat, a čím ho bude mít blíž, tím méně slz prolijete.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat