Prostreno.cz

První pomocí při překyselení jídla je jedlá soda

Ochutnáváte svoji marinádu nebo zálivku a přijde vám málo kyselá. Proto přidáte víc octa nebo citronové šťávy a vše promícháte se zbytkem ingrediencí. Jenže za vteřinu zjistíte, že jídlo je kyselé až moc. Jak a čím ho zachránit? Použijte starý známý kuchyňský prášek a vraťte se zpátky na start!

Při překyselení jídla nic není ztraceno! Zázrak jménem jedlá soda vás ve štychu nenechá. Jedná se o sypký zázrak, který dokáže opravit nejen kyselost, ale i hořkost pokrmů. Jak to? Stačí se vrátit do učebny chemie.

Ups, nedá se to jíst!

Měření pH určuje, zda je látka kyselinou nebo zásadou (na stupnici od 0 do 14). Kyselina spadá do rozmezí 0 až 6, zatímco 7 znamená neutrální (což je také pH vody). Osmička a vyšší hodnoty představují alkálii (silnou zásadu) nebo bázi.

Na stupnici pH je jedlá soda na devítce, takže když se přidá do pokrmů, kyseliny neutralizuje, a proto se taky s oblibou používá jako žaludeční antacidum. Jenže jaké množství je tak akorát? Špetka! Když vám ruka trochu „ujede“ a s množstvím to přeženete, dostane jídlo podivnou pachuť.

Vaření, pečení i úklid. Soda vyřeší cokoli

Jen tak pro představu, proti 1 šálku rajčatové omáčky, jež vám přijde příliš kyselá, postavte pouze 1/4 čajové lžičky jedlé sody. To samé platí u 1 kg ovoce. A co další využití jedlé sody? Tohle všechno zvládne!

Zeleninu, ovoce i salát důkladně umyjete, když přidáte na 1 litr vody 1 až 2 čajové lžičky jedlé sody. Toužíte-li u zeleniny zelené barvy zachovat sytější odstíny (hrách, fazolky, brokolice nebo špenát) přisypte trochu jedlé sody do vody, ve které se vaří. Po sodě sáhněte i tehdy, když vám dojde droždí (nahrazuje kypřidlo).

Tenhle prášek také změkčuje naložené maso, odstraňuje pach rybiny z rukou a po skončení vaření vyčistí kuchyňskou desku, ledničku a mikrovlnku. (Na vlhký hadřík nasypte trošku sody a otírejte s ní potřebná místa. Když ji smícháte s vodou, vytvoříte účinnou čisticí pastu.)  Zase se vám připálil hrnec? Nevadí. Pět lžic sody povařte ve vodě a nechte odstát. Nádobí pak umyjete mnohem snadněji. Vivat, hydrogenuhličitan sodný!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.cookingdiary.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat