Prostreno.cz

Vodní kámen spolehlivě odstraní pomocníci z kuchyně

Pravidelně uklízíte, a proto se při pohledu na barevně zbarvenou toaletní mísu cítíte provinile. Vždyť pro čistotu a hygienu svého domova děláte maximum! Jenže někdy ani nadměrné úsilí nezbaví povrchy v koupelně či kuchyni nevzhledného vodního kamene. Jak se toho prevíta zbavit? Zajděte do obchodu pro kutily!

Vodní kámen, jehož hlavní složkou bývá uhličitan vápenatý, je povlak, který se objevuje na kohoutcích, sprchových hlavách, stěnách, zrcadlech a jakémkoli jiném místě kousíček od kuchyňského dřezu. V záchodové míse se zbarvuje do hnědé, oranžové a někdy i růžové barvy. Šílenost, kterou nelze přehlížet!

Estetický problém i technická závada

Největším důvodem, proč lidé odstraňují vodní kámen, je, že vypadá nehygienicky a ošklivě. Jenže vizuální efekt není tím největším problémem. Skutečné nebezpečí, které vodní kámen představuje, se ukrývá docela jinde. Usazeniny pomalu omezují průtok vody v trubkách, kohoutcích, sprchových hlavicích a kuchyňských pomocnících. To znamená, že vaše spotřebiče nemohou řádně prát prádlo a mýt nádobí, záchod nemusí správně splachovat a tak dále. Co s tím? Sáhněte po silných prostředcích ze svých domácích zdrojů!

Kolový nápoj 

Velké lahve kolového nápoje vám možná bude líto, ale až uvidíte ten výsledek, výčitky vás přejdou. Nápoj, který obsahuje kyselinu fosforečnou a kyselinu citronovou, opatrně a po troškách nalijte do záchodové mísy či na jiná potřebná místa a nechte přes noc působit. Pokud půjdete okolo, obsah v míse (občas) promíchejte. Ráno stačí spláchnout. Jsou tu však i další možnosti.

Bílý ocet 

Kyselá povaha octa je ideální pro změkčení a rozpuštění vodního kamene. Tahle tradiční kuchyňská ingredience navíc není tak drahá jako některé komerční čističe toalet. Jak postupovat při čištění? Nalijte 1 litr neředěného bílého octa přímo do záchodové mísy. (Ujistěte se, že jej nalijete i po stranách mísy.) Nechte zhruba 4 hodiny působit, dalším octem dočistěte vše potřebné – a spláchněte.

V případě špinavých baterií vytvořte pastu z 1 čajové lžičky octa a 2 lžic soli. Aplikujte, nechte aspoň hodinu odpočívat a otřete hadříkem. Žádná z osvědčených rad nezabrala? Pořád máte další eso v rukávu.

Brusný papír z obchodu pro kutily

Jelikož je vodní kámen dost tvrdohlavý a rád se hromadí, může být boj s ním komplikovaný a zdlouhavý. Cestu za čistou toaletou a celou domácností vám však usnadní brusný papír. Obstarejte si dva typy (první středně zrnitý a druhý jemně).

Začněte středním brusným papírem a přejíždějte jím po usazeninách vodního kamene a skvrnách. Zbavte se větší části nepořádku, zbytek dočistěte jemně zrnitým brusným papírem. Toaletu opláchněte a umyjte jako obyčejně – třeba již zmíněným bílým octem, který odstraňuje pachy a zabíjí koupelové bakterie.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat