Prostreno.cz

Vyplatí se pojištění mobilního telefonu?

23.10.2020 | Tipy a triky

Čím je telefon dražší, tím více se vyplatí si jej pojistit. Pojištění si však můžete sjednat nejen na svůj vlastní přístroj, ale i pro případy, kdy omylem poničíte mobil někomu jinému. Jaká související pojištění se vyplatí a v jakých situacích vás ochrání před vysokými výdaji?

Ochraňte se pojištěním elektroniky i pojištěním odpovědnosti

Koupě nového mobilního telefonu vyžaduje poměrně vysokou investici. Proto je na místě si drahý přístroj ochránit i pojištěním. Nejčastěji se sjednávají pojistky proti krádeži nebo rozbití mobilu (či jen displeje). Vyplatí se i sjednání pojištění odpovědnosti (lidově „pojistky na blbost“). To pak kryje škody, které byste způsobili někomu jinému. Na jaké situace se jednotlivá pojištění vztahují?

Pojištění elektroniky:

  • zakopnete, váš mobil vám vyklouzne z ruky a praskne mu displej
  • telefon vám z tašky ukradl zloděj v MHD
  • při psaní zprávy vám telefon z ruky vytrhl zloděj a utekl

Pojištění odpovědnosti:

  • neopatrně vrazíte do telefonujícího člověka na ulici, mobil mu upadne na zem a poničí se
  • turista vás požádá o vyfotografování na pláži jeho mobilem, který vám spadne do mokrého písku
  • kamarádův telefon na stole v restauraci omylem polijete nápojem

Kdy se pojištění vyplatí?

Pojištění elektroniky se vyplatí zejména pro dražší přístroje nad 10 000 Kč. Můžete si jej sjednat hned v den nákupu u prodejce nebo později u pojišťovny. Pojištění odpovědnosti je pak vhodné si sjednat kdykoli – chrání vás totiž nejen při poničení cizí elektroniky, ale i v dalších situacích (poničení vybavení obchodu, vytopení sousedů, ztráta půjčené věci, škody způsobené domácím mazlíčkem a mnoho dalšího).

Na co se zaměřit při sjednání pojistky

Při sjednávání jakéhokoliv druhu pojištění se zaměřte zejména na pojistné limity (maximální částka, kterou vám pojišťovna vyplatí při případné pojistné události), územní platnost (platí pojištění jen v ČR nebo i jinde?) a na výši spoluúčasti. Vždy si také pozorně přečtěte výluky z pojištění, ve kterých jsou popsány situace, na které se pojistka nevztahuje. Typicky to u elektroniky bývá neopatrnost při zacházení, poškození někým jiným nebo ztráta přístroje vlastní vinou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat