Prostreno.cz

Tyhle chyby při vaření těstovin děláme všichni

Milujete těstoviny? Abyste si jejich konzumaci užili s ještě větším požitkem, měli byste se vyvarovat některých chyb.

Pokrmy z těstovin se dají jíst absolutně kdykoli a jsou docela snadné na přípravu. Nebo ne? I při přípravě údajně nejsnadnějšího pokrmu děláme chyby. Voda, správné koření a další mají silný vliv na to, jak perfektní nakonec těstoviny budou. Prozradíme, jaké jsou nejčastější chyby při vaření a jak jim předcházet.

Vaříte v malém hrnci a s malým množstvím vody

Kvalitu těstovin může znehodnotit, pokud nepoužijete na vaření dostatečné množství vody nebo vyhovující velikost hrnce. Jakmile dáte těstoviny do vody, její teplota se sníží a při nedostatečném množství se tak může snížit o hodně. To nakonec také prodlouží dobu vaření, což ale nebývá vždy zohledněno a těstoviny tak mají spíše gumovou konzistenci. Pravidlo pro správné vaření těstovin zní – na každých 100 gramů těstovin použijte 1 litr vody.

Solíte málo vodu

Ano – čtete správně! Dostatek soli ve vroucí vodě dodává těstovinám nejen chuť, ale zabraňuje také tomu, aby byly „mazlavé“. Dbejte proto na to, abyste solili alespoň jednou polévkovou lžící soli, ale teprve až se voda začne vařit.

Uvařené těstoviny chladíte šokem

Jakmile jsou těstoviny hotové, dáváte je možná do síta a propláchnete je vodou z kohoutku. Ovšem tím oplachujete zbylý škrob, který by se ale perfektně spojil s omáčkou. A také sůl, která se na těstovinách držela, zmizí.

Vodu nevylévejte

Po uvaření zmizí voda z těstovin v odpadu? Špatně! Vodu slijte raději do druhého hrnce nebo těstoviny vyndejte naběračkou. Proč? Voda z těstovin je správně ochucená a plná škrobu – dvě věci, které dodají omáčce to pravé. Jednoduše přidejte trochu vody k omáčce a nechte ještě krátce povařit.

Nedáváte těstoviny do omáčky

Uvařte těstoviny „na skus“. Tak zbývá v těstovinách ještě trochu místa a mohou ještě změknout. Nechte je proto ještě krátce povařit v omáčce. Tak natáhnou chuť omáčky, a přesto se nepřevaří. Nepoužívejte tedy omáčku jako polevu, ale spíš na to, abyste ji nakonec spojili s těstovinami.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat