Prostreno.cz

Mšicím na zahrádku vstup zakázán

Řádí už od dubna a bývá nevyzpytatelná. Mšice se živí vysáváním mízy hostitelských rostlin, poškozením listů a měkkých stonků. Někdy i omezuje schopnost rostlin transportovat živiny poškozenou rostlinnou tkání. Proto je postrachem všech pěstitelů. Co na ni platí? Kastilské mýdlo i pestřenky!

Mšice jsou měkký sající hmyz, který má široký záběr působnosti. Napadá ovoce a zeleninu i okrasné rostliny. Existuje více než 100 druhů mšic v různých barvách, včetně zelené, hnědé šedé a žluté. O své přítomnosti dává vědět zažloutnutím a zvlněním listů, odumřelými hnědými oblastmi na listech a stoncích, zakrnělým růstem či deformovanými plody. Mšice také přenášejí patogeny, které mohou rostlinám škodit, nebo je rovnou zabíjet. Jak se jich zbavit? Existuje hned několik možností.

Ruční sběr

Natáhněte si rukavice a mšice sesbírejte, popřípadě je rozmačkejte v prstech. Malé množství mšic vážné škody nezpůsobí, takže se jedná o první pomoc při časném napadení. Mírná až střední populace se dá zlikvidovat silným proudem vody ze zahradní hadice.

Mýdlový roztok

Pokud se kolonie rozrůstá, zvažte postřik roztokem zředěného, ​​netoxického, biologicky odbouratelného mýdla, které může regulovat populace mšic bez použití insekticidů. Smíchejte asi 1 polévkovou lžíci mýdla s 1 litrem vody, pro aplikaci zvolte lahvičku s rozprašovačem a nejprve proveďte malý test.

Postříkejte spodní stranu několika listů a počkejte 24 až 48 hodin. Po uplynutí doby se přesvědčte, zda zasažená rostlina léčivé řešení toleruje. Roztok aplikujte buď brzy ráno, nebo v podvečer, kdy je okolní teplota nižší a roztok na rostlinách vydrží déle. Opakujte po několika dnech až týdnu.

Co se týče konkrétního druhu mýdla, tak použijte to kastilské nebo jiné podobné čisté mýdlo vyrobené ze živočišných tuků či rostlinných olejů. Vyhněte se prostředkům na nádobí, které obvykle obsahují aromata, změkčovače rukou, antibakteriální látky a odmašťovače, jež vašim rostlinám mohou ublížit. Naopak, pokud chcete odradit škodnou, která ráda rostliny žvýká, přidejte do mýdlového roztoku špetku kajenského pepře.

Přirození nepřátelé

Mezi přirozené predátory mšic patří slunéčko sedmitečné, škvor či pestřenky, které jsou občas omylem považovány za vosy. Určitě stojí za to poskytnout hmyzu na své zahrádce i ubytování ve formě hmyzího hotelu, který se dá zakoupit v každém větším supermarketu, a dokonce i v obchodě s nábytkem. Mšice z něj radost mít nebudou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat