Prostreno.cz

Zamrazit se dají i rajčata. Jak je na to připravit

Že rajčata do mrazáku v žádném případě nepatří? Ale jděte! Pokud jim nejprve dopřejete proces blanšírování, klidně je tam s klidným svědomím ubytujte!

Nelze popřít, že rajčata jsou zdravá a organismu prospěšná. Již mnoho studií naznačilo, že normalizují tlak, posilují imunitu a podporují funkce nervového systému. Také regulují škodlivý cholesterol a prospívají kostem, zraku, trávení i pokožce. Zároveň výrazně omezují pravděpodobnost rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Máte jich doma víc, než vaše rodina spotřebuje? Byla by velká škoda, kdyby skončila v odpadkovém koši. To nedopusťte!

Dejte je k ledu

Zamrazování potravin je jednoduchý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost i o několik měsíců. Že se to týká jenom hrášku, květáku, brokolice, celeru a špenátu? Ale kdepak, tímto způsobem lze uchovávat i rajčata. Sice se tak možná lehce změní jejich tvar i konzistence, nicméně stále se pak dají využít do omáček, polévek, k masu nebo do rizota. A to s pocitem, že je chlad nepřipravil o cenné vitaminy, minerály a antioxidanty. Co je s nimi potřeba udělat, než je dáte k ledu?

Teplo a zima jako správná příprava

Aby si tyto šťavnaté plody zachovaly barvu, charakteristickou chuť i vůni, před uložením do mrazáku se doporučuje jejich blanšírování. To je jednoduchá kuchyňská úprava, kdy se chvilku povaří a následně zchladí. Červené poklady tedy důkladně omyjte a odstraňte stopky. Někteří doporučují na spodní části naříznout tvar písmene X, ovšem záleží na vás, nezbytně nutné to není.

Dále velký hrnec naplňte ze ¾ vodou, kterou přivedete k varu a osolíte. Rajčata v ní ponechte zhruba 30 vteřin. Poté spařené plody vylovte cedníkem a ponořte do mísy se studenou vodou a ledem, kde je krátce, ale prudce ochladíte. Zbývá se jen pomocí ostrého nože opatrně zbavit slupek. Mrazit se tak mohou rajčata celá, nebo pokrájená na kousky, to v sáčcích z mikrotenové nebo polyetylenové fólie, případně v plastových obalech určených pro mrazničky.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat