Prostreno.cz

Spolehlivé repelenty z vlastních domácích zdrojů

Nejlepší obrana je útok. A v případě otravného hmyzu zkoušejícího vaše nervy to platí dvojnásob! Potřete se ústní vodou, česnekem nebo esenciální skořicí. Komáři ani mouchy si na vás netroufnou.

Znáte to. Chcete si udělat pohodu na zahradě nebo terase. Uvelebíte se tedy v křesle s knihou a oblíbeným občerstvením a hodláte začít relaxovat. Jenže hmyz má na celou věc jiný názor, takže vás začíná obtěžovat svým bzučením a útoky. Co s tím? Máte dvě možnosti. Buď to můžete venku „zabalit“, nebo vsadit na osvědčené domácí repelenty, díky kterým nezvaní hosté změní letový plán a ušetří vás své přítomnosti. Jaké prostředky máte doma, aniž o tom možná tušíte?

Ústní vody není nikdy dost

Ústní voda se primárně využívá jako součást dentální hygieny. Pomáhá ale i jinde, než jen v ústech! Věděli jste, že čistí mastnou pokožku, zastavuje tvorbu lupů, nahradí dezinfekci, nablýská toaletu a uleví nohám od plísní? Většina těchto vod navíc obsahuje thymol, mentol, eukalyptol a ethanol, což jsou sloučeniny odpuzující komáry a mouchy. Aplikujte její malé množství na pokožku, ničím nerušený odpočinek bude zachráněn.

Česnek nejen do jídla

Aromatické ochucovadlo původem z Orientu patří k neodmyslitelné domácí potravinové výbavě. S největší pravděpodobností máte česnek po ruce i vy a tím i velkou výhodu. Toto ochucovadlo je štědrým zprostředkovatelem alicinu – látky s mocným repelentním účinkem. Rozdrťte několik jeho stroužků v litru vody a chvíli je povařte. Pak už jen stačí tekutinu nechat vychladnout, scedit a použít.

Skořice také nezklame

Jste-li příznivcem aromaterapie a esenciálních olejů, jistě ve vašem arzenálu nechybí ten skořicový. I jeho profil se může pochlubit složkami, které budou bzučivé nepřátele držet v bezpečné vzdálenosti. Tak proč zbytečně otálet? Do „oříšku“ oleje kokosového přidejte tři až čtyři kapky tekuté skořice, a vzniklým mazáním ošetřete odhalené části těla. Mimochodem, na podobném principu funguje také esenciální levandule. Oba tyto prostředky mají společné i to, že blahodárně působí na kvalitu pleti.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat