Prostreno.cz

Co znamená ramadán a halal v muslimském světě

Věřící muslimové nedodržují jenom měsíc půstu – ramadán, ale celý život dodržují také halal. A znamená to mnohem více pravidel než jenom zákaz alkoholu a vepřového masa.

Více než miliarda muslimů na celém světě drží „ramadán“. Název arabsky znamená „horký měsíc“, čímž je myšlený devátý měsíc v islámském kalendáři, který podle greogoriánského kalendáře připadá na období zhruba od poloviny června do poloviny července. Přitom se půst vztahuje na pokyny v Koránu, svaté knize všech muslimů.

Co je ramadán

Ramadán je v muslimské víře postní měsíc, který trvá 29 nebo 30 dní. Řídí se podle měsíčního kalendáře, takže každý rok začíná a končí v jiné datum. Po měsíci končí oficiálním ukončením – takzvanou „cukrovou slavností“.

Nejdůležitější pravidla během ramadánu jsou jednoduchá – od východu slunce až do jeho západu nesmějí věřící ani jíst ani pít, nesmějí kouřit nebo provozovat sex. Aby uspokojili svoje potřeby, nesmí být slunce na obloze. To ovšem může být extrémně těžké. Muslimové v Norsku tak například nesmějí přísně vzato jíst ani pít vůbec nic, protože v daném měsíci slunce nikdy nezapadá. Proto se muslimové dohodli jinak – někteří ukončují půst asi mezi 23. a 3. hodinou v noci, jiní se řídí podle východu a západu slunce v Mecce.

Jakmile zapadne slunce, neznamená to však, že muslimové nezřízeně dohánějí, co během dne nemohli. Věřící se opět drží pevné daných pravidel Koránu. Ten radí naplnit žaludek jen třetinou jídla a třetinou pití, poslední třetina má zůstat prázdná.

Výjimku z těchto pravidel mají jen slabí a nemocní lidé, těhotné nebo kojící matky, děti až do puberty, ale také menstruující ženy. Dodržování ramadánu se nevyžaduje ani u osob na cestách, ti mohou půst dohnat později.

Cukrová slavnost – konec půstu s vodou a datlemi

Po společné modlitbě nejdříve věřící vypijí doušek vody nebo sní datli. Pak už smějí všechno, čeho se na dlouhou dobu museli vzdát. Většinou slavnost trvá tři dny a středem všeho je rodina. Vzájemné rodinné návštěvy se svátečním jídlem a dárky jsou tradiční zvyk.

Halal, nebo haram?

Pro věřící muslimy se ale nedostane na stůl nic, co by nebylo „halal“. Halal znamená arabsky „dovolený, povolený“. Opakem je „haram“, což znamená „zakázaný“. Takové potraviny jsou pro muslimy vepřové maso, alkohol, maso ze zvířat, které nebylo poraženo podle islámského náboženství (to znamená nechat zvíře vykrvácet), sýry, které nepocházejí ze zvířete chovaného podle halal, divoká zvěř bez uší nebo zvířata, která jedí jiná zvířata.

Halal i při zpracování

Kromě toho musejí být splněny i další předpoklady, aby byla potravina halal. Každá surovina musí být čistá. Takže je zakázaná například želatina, protože pochází z prasat. Čím více je potravina zpracovaná, tím těžší je rozpoznat, zda je halal, nebo ne.

Halal se vztahuje ale i na samotné zpracování. Tak nesmějí potraviny vyrábět stroje, které by byly čištěné chemikáliemi obsahující alkohol. Stejné je to i u obalu, skladování nebo transportu – nic nesmí přijít do kontaktu s alkoholem nebo pocházet z vepřového masa.

Halal znamená přírodní a zdravé

Kromě jasně daných pravidel je pro muslimy velmi důležité, aby potraviny a nápoje byly co možná nejčerstvější a průmyslově nezpracované. I to v širším pojmu znamená halal. Existuje dokonce halal-cola bez cukru, slazená datlovým sirupem.

Aby bylo rozlišení halal výrobků snadnější, existuje speciální halal pečeť. Tak si mohou muslimové být jistí, že se skutečně stravují podle své víry.

Zdroj: life line, https://www.icv.org.au/about/about-islam-overview/what-is-halal-a-guide-for-non-muslims/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat