Prostreno.cz

Užitečný hmyz v zahradě si hýčkejte

Už zase se vám na bylinkách usadily mšice nebo housenky? Nasaďte na ně přirozené predátory! Který užitečný hmyz vám v tom pomůže?

Hmyzí domky či hotely, jak se jim říká, už jen jako dekoraci nabízejí kdejaký hobby market nebo prodejna s nábytkem. Zatímco jedni v nich vidí jen další věc na poličku, znalí vědí, že se jedná o užitečnou věc. Jedná se o uměle vytvořenou skrýš pro prospěšné druhy hmyzu, které potřebují úkryt nebo prostor pro kladení vajíček a následnému vývoji larev. A že takový domek ocení kdekdo, o tom není pochyb.

Průměrný dvorek je domovem tisíců druhů hmyzu a možná vás překvapí, když zjistíte, že pouze asi desetina z nich představuje destruktivní pohromu. Většina je neškodná, ba naopak vítaná. Užitečný hmyz pak spadá do tří hlavních kategorií. Opylovači květin, predátoři, kteří konzumují škůdce, a parazitoidi, jež se živí hostitelským hmyzem. Koho ze své zahrady rozhodně nevyhazovat? Tohle je aspoň část z pracujících dělníků!

Veselé berušky

Navzdory svému nádhernému jménu a vzhledu jsou berušky divokými predátory! Než získají svoji jasně červenou barvu, začínají život jako larvy hodující na mšicích. Slunéčko sedmitečné i v dospělosti ochraňuje květiny i zeleninu a pochutnává si nejen na mšicích, ale i červcích –⁠ polokřídlém hmyzu, který patří do skupiny parazitů, červech, roztočích a třásněnkách.

Zelené lacewské larvy

I zelené lacewské larvy jsou nenasytnými predátory. Také ony dělají impozantní práci při požírání měkkých těl mšic i housenek – ty berou po desítkách. Své oběti loví pomocí svých zakřivených špičatých čelistí.

Zákeřné kudlanky

Kudlanka nábožná se nepáře s otravnými kobylkami. Vlastně nedává nic zadarmo žádnému hmyzu terorizujícímu zahrady, včetně můr, brouků a much. Nutno však podotknout, že v bezpečí před nimi nejsou ani motýli, včely a kolibříci.

Hbití pavouci

Pavouci –⁠ ačkoli jsou technicky spíše pavoukovci než hmyz, bývají coby ochránci zahrady přehlížení. Přitom patří k velmi účinným kontrolorům škůdců. Nebojte se třeba křižáka pruhovaného.

Nápadní střevlíci

Střevlík je dravý brouk, který pojídá širokou škálu hmyzu od hlístic, housenek, třásněnek a nosatců po slimáky. V Česku se vyskytuje poddruh Carabus coriaceus, který obývá většinu Evropy. Aktivní je převážně v noci, přes den odpočívá pod kameny, tak pozor, ať ho nezahubíte chemickými pesticidy.

Zdroje: Wikipedia.org, almanac.com, greelane.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat