Prostreno.cz

Zvládněte horké letní dny s pomocí esenciálních olejů

Prázdniny a léto jsou v plném proudu, stejně jako koupání a horko. Je vám z nadměrných teplot špatně? Pak u sebe noste první pomoc – ve formě malé voňavé lahvičky. Stačí přičichnout, úleva se dostaví! 

Zatímco jeden považuje za optimální teplotu 30, 33 stupňů Celsia, ten druhý se potí už při 20 stupních. Každý má rád něco jiného, ale u obou případů platí, že jakmile se organismus začne přehřívat, nevěstí to nic dobrého.

Mezi typické příznaky přehřátí patří bolesti hlavy, žízeň, dehydratace, nevolnost, malátnost a v krajním případě i bezvědomí. Ač se to nezdá, při lehčím příběhu (kolaps nikdy nepodceňujte a volejte lékaře) lze organismus osvěžit a zchladit s pomocí esenciálních olejů. Ty se dají smíchat s nosným olejem a nanést na oblasti, kde pulzuje krev (zápěstí, spánky, předloktí či krk). Řešením je také promíchat jej s vodou v lahvičce s rozprašovačem a nastříkat okolo sebe. A které konkrétně zabírají?

Levandule

Tato jemná, pudrová, květinová vůně, která patří k nejoblíbenějším, podle ajurvédy snižuje tělesné teplo. Stačí ji nosit v tašce a kdykoli si přivonět z flakonku. Zanedlouho se vám uleví. A ten povznášející pocit! Pochopitelně, že levandule osvěžuje a ničí choroboplodné zárodky i zápach, proto ji neváhejte aplikovat také do podpaží.

Máta peprná

I máta peprná je chladivou bylinkou se širokým záběrem použití. Nehodí se jen do sklenice s vodou a ledem, mentol, tedy hlavní účinná látka, okamžitě zatočí s přehřátím. Opět platí, že pouhé otevření lahve a čichání dělá zázraky. Pokud ale máte tu možnost, klidně pár kapek smíchejte ve vodě, do ní namočte čistý hadr nebo utěrku a použijte jako obklad na zátylek.

Eukalyptus

Chytit druhý dech? S eukalyptem! Má antiseptické (čisticí) a chladivé účinky. Zpříjemňuje dýchání a snižuje horečku. Vykazuje deodorační účinky a celkově povzbuzuje. Zkusíte ho?

Santalové dřevo

Ač by se mohlo zdát, že olej ze santalového dřeva se hodí spíš pro zimní měsíce, opak je pravdou.  Ajurvéda si ho cení pro chladivé a uklidňující vlastnosti. Jeho dřevitá, zemitá a starodávná vůně je sice oproti mátě nebo levanduli pikantnější, ale bývá účinná. Zastavuje nadměrné pocení, revitalizuje a má sedativní a antidepresivní účinky. Ostudu určitě neudělá!

Zdroje: www.degruyter.com/document/doi/10.1515/znc-2019-0233/html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat