Prostreno.cz

Čerstvá versus mražená zelenina

Zase máte plný šuplík sáčků do mrazáku a hodláte si vše, co podzim nabízí, uchovat na zimu. Nebo dáváte přednost kupovaným balením a různým směsím, které vás zachraňují vždy, když je to potřeba? Porovnejte, jaké plusy a minusy má čerstvá a mražená zelenina!

Mražení je nejšetrnější způsob konzervace potravin, který umožňuje zachovat výživové a chuťové vlastnosti potraviny, jaké jsou v okamžiku zmražení. Tento proces uchování pokladů ze zahrádek, skleníků a polí prodlužuje trvanlivost a zamezuje nechtěnému namnožení bakterií. Díky bohu za něj. A jak je to s konkrétním nutričním profilem?

Čerstvá zelenina je skvělá, ale nevydrží

Zelenina v jakékoli formě je lepší než žádná zelenina. Rajčata, papriky, karotky, hrášek, růžičková kapusta, brokolice a další laskominy jsou plné vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Pokud se konzervují, mohou o své cenné živiny přijít. V případě, že jdou „k ledu“, tak si ve většině případů uchovají vše potřebné, a dokonce bývají zdravější než některé čerstvé produkty prodávané v supermarketech. Tak to aspoň tvrdí Gene Lester, nutriční specialista z americké Kalifornie. Právě ten do světa hlásá, že ovoce a zelenina se pro mražení zpracovávají v maximální zralosti, tedy v době, kdy jsou potraviny obvykle nejvíce nabité živinami.

Chytrý tah, který oceňuje každý kuchař

Co se týče samotného mražení, tak tomu nejdříve přechází blanšírování v horké vodě nebo páře, které se provádí za účelem ničení bakterií a zastavení enzymů degradujících potraviny. Pochopitelně, že tento proces způsobuje, že se živiny, jako je vitamin C a vitaminy skupiny B, rozpadnou nebo vyluhují, nicméně následné bleskové zmrazení zbytek živin uzamkne, což je ta lepší zpráva.

Jistá studie z roku 2017 dokonce odhalila, že mezi čerstvou a mraženou zeleninou neexistují žádné významné a markantní rozdíly, kvůli kterým by si spotřebitelé měli dělat starosti. Jen je třeba vybírat si balíčky bez přidané soli. Nejlepší variantou je mražení v domácích podmínkách. Při blanšírování, vaření v páře nebo restování si můžete přidat soli, kolik potřebujete, popřípadě k zelenině vhodit nějaké další koření, které zvýrazní její chuť. Mimo hlavní sezónu se takto připravené sáčky mimořádně hodí už jen pro vyšší koncentraci živin a pohotovost. Stačí je jen vyndat a zpracovat. Bez obav, že by se jednalo o nutričně slabou volbu.

Zdroje: Wikipedia.org, eatingwell.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat