Prostreno.cz

Spotřební lhůta bylin a koření není neomezená

Jak dlouho můžete skladovat sušenou bazalku nebo rozmarýn? A po jaké době raději vyhodit mletou skořici či celý hřebíček?

Ať už jste amatérský či hodně zkušený kuchař, pravděpodobně víte, že přídavek v podobě bylin a koření může představovat zásadní rozdíl mezi obyčejným jídlem a skutečnou specialitou. No vlastně – víc než to…

Benefity z talíře

Již mnoho výzkumů potvrdilo, že zmíněná přírodní dochucovadla kromě toho, že dodají barvu a zvýrazní chuť i vůni pokrmů, také podporují zdraví. Mezi účinky, o nichž se hovoří asi nejčastěji, se počítá snížené riziko rakoviny a srdečních chorob, posílení imunity, útlum zánětů i úleva při alergii. Některé druhy také stimulují činnost metabolismu, usnadňují hubnutí, harmonizují trávení nebo uklidňují při stresu. Pro příznivce alternativní medicíny jsou i toto důvody, proč mít kořenky a dózy stále plné. Jenže jak je to se spotřební lhůtou? Kolik měsíců či let tyto přísady vlastně vydrží v kondici?

Bylinky nejsou nesmrtelné

Tak jistě, záleží na formě i skladování. Z čerstvých bylinek určených pro rychlé zpracování se můžete těšit opravdu jen chvíli, zatímco z těch sušených podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) až tři roky. Týká se to zejména bazalky, oregana, tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu, kopru, petržele a koriandru. Stejné je to prý v případě máty, majoránky a šalvěje.

U mletého koření platí jiná pravidla

Trvanlivost mletého a „práškového“ koření bývá necelé dva roky. Alespoň tak ji uvádějí odborníci. 24 měsíců tedy s naprostým klidem můžete schraňovat zázvor, česnek, skořici, chilli, kurkumu, kardamom i papriku. Úplně nejdéle ze všech ale „přežijí“ ochucovadla, která jsou takzvaně „vcelku“.

Nemleté koření? To je držák!

Při správném uchovávání mohou nemleté druhy koření údajně vydržet i celé čtyři roky. O kondici celého pepře, kmínu, fenyklu, hořčičných semínek, koriandru a hřebíčku se tedy čtyři sezony obávat nemusíte. Stejně dlouhou dobu lze využívat i skořici – ovšem pouze tehdy, je-li v „celých tyčinkách“. Co se stane, když nebudete na spotřební lhůtu brát zřetel?

Přísady jen naoko

Bylinky ani kořeněné ingredience se nemohou „zkazit“. Tedy alespoň ne v pravém slova smyslu. Jen ztratí většinu své vůně, chuti i obsažených prospěšných látek. Teoreticky vzato je použít stále můžete, není totiž známo, že by to způsobilo nějaká zdravotní rizika. Ale nepočítejte s tím, že by takto „prošlé“ přísady jídlo nějak vylepšily. Pokud tedy poklady z kořenek a dóz už ani trochu nevoní, je to známka toho, že je nejvyšší čas se s nimi rozloučit.

Zdroj: healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Fitness palačinky

15min
(2 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba