Prostreno.cz

Dokonalé vánoční cukroví

Také milujete vánoční pečení? Tu vůni, která je nezaměnitelná, chuť, která je výjimečná….

Ovšem ne vždy dopadne výsledek 100% tak, jak si představujeme, obzvláště, pokud začínáte rovnou se složitějšími recepty, kdy se může ledacos pokazit. Pokud se chcete vyhnout tomu, abyste nějakou várku cukroví vyhazovali, nebo aby se vám nestalo, že vám cukroví do štědrého dne nezměkne, chce to pár fíglů, které rozhodně stojí za to si ohlídat.

Plánování je důležité

Ideální je, tak jako při přípravě čehokoli jiného, když začnete tím, že si důkladně promyslíte, co vlastně chcete péct. Kolik toho upečete, a jaké příchutě zvolíte? Není totiž nic horšího než vyhazovat po Vánocích nedojedené zbytky, nebo je skladovat v mrazáku až do léta.

Na výběru ingrediencí si dejte záležet

Vyhněte se levným rostlinným tukům a náhražkám! Dbejte spíše na kvalitu než na množství. Vánoce si přece zaslouží to nejlepší! Kvalitní máslo, kakao, vysokoprocentní čokoláda, domácí ořechy, domácí likér, med apod. Možná si řeknete, že je to jedno, ale věřte nám – rozdíl tam je! 

Křehké těsto

Křehké těsto se používá na pečení drobného čajového pečiva, lineckého či na plnění malých formiček. Vhodné je připravit si jej pár dní dopředu. Těsto, které je několik dní odleželé, se totiž lépe zpracovává a lépe peče. Upečené a neplněné pečivo vydrží v chladném prostředí i několik týdnů. Nicméně nedoporučujeme péct jej příliš brzy. Bohatě stačí dva týdny před Štědrým dnem.

Co vám nesmí v lednici a spižírně chybět

Základními surovinami většiny receptů na cukroví jsou: máslo, mouka, cukr a vejce. V zásadě se pak mění jen poměr nebo se přidávají doplňkové přísady – ořechy, kokos, kakao….

To, jaký je poměr mezi jednotlivými surovinami, určuje, jaký bude výsledek – zda je těsto vhodnější na plnění do formiček nebo na vykrajování apod. Pokud se poměr nedodrží nebo jakkoli změní, může dojít k roztečení těsta, lámání či jiným pohromám. Proto je u pečení tohoto typu cukroví důležité dodržet předepsané poměry použitých surovin.

Časem, až získáte praxi a zkušenosti, můžete vše začít připravovat odhadem, intuitivně, protože už budete vědět, jak má těsto vypadat. Ovšem na začátku toto rozhodně nedoporučujeme. Do základního těsta je možné přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru, mandle apod. Někdy v receptech bývá uvedeno i mléko či prášek do pečiva.

Pomůcky

Základem je plech…dobrý plech. Ideálně s nepřilnavým povrchem – ušetří vám totiž čas i peníze. Pokud zatím nepřilnavý plech nemáte, pořiďte si kvalitní papír na pečení. Výhodou je, že při pečení lineckého můžete stejný papír použít i víckrát – tedy pokud je po předchozím pečení čistý.

Mezi vkládáním jednotlivých plechů do trouby byste měli počkat, dokud plech nevychladne, a až poté na něj pokládat další várku cukroví. Vykrajovátka nemusíte umývat, stačí když je řádně utřete do papírové utěrky. Pokud je i přesto chcete omýt, napusťte do větší mísy teplou vodu s jarem a vložte formičky. Chvíli nechejte odmočit a poté dobře opláchněte.

Formičky, které se plní, se neumývají! Omyjte je pouze jednou – po zakoupení. Před prvním pečením je vymažte máslem a po každém pečení je vytřete papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Pokud byste je umývali, nešlo by vám po upečení těsto vyklopit ven.

Suché a tekuté přísady

Vždy začněte mícháním suchých ingrediencí a až potom přidejte ty tekuté – tedy vajíčka a máslo.

Skladování

Každé předpřipravené těsto zabalte do fólie a označte štítkem, abyste měli přehled, o jaké těsto se jedná a kdy jste jej připravili. Se stoupajícím počtem druhů a množství cukroví to velmi oceníte! V chladničce těsto skladujte maximálně týden (obzvláště pokud jste pro přípravu použili vejce nebo žloutky). Uskladnit také v mrazáku. Před samotným pečením je důležité těsto vyjmout z lednice včas, aby mělo tu správnou teplotu ke zpracování. Linecké těsto uskladňujte zploštělé, aby se lépe válelo.

Pečení

Křehké těsto je nutné péci při správné teplotě, jinak se správně nepropeče a za pár dní se zkazí! Pečení závisí na tloušťce vyváleného těsta, případně také na množství těsta natlačeného do formiček. Většinou se čas pečení pohybuje v rozmezí 10–15 minut. První várku sledujte, a vyjměte z trouby až tehdy, když se začnou okraje zbarvovat do hněda – to by měla být známka toho, že je upečeno. Po vyjmutí z trouby jsou všechna těsta křehká a měkká. Proto s manipulací počkejte, dokud pečivo nevychladne. Teplota trouby při pečení by se měla pohybovat okolo 180 °C.

Plnění a zdobení

Základní surovinou pro náplň v případě vánočního pečiva je samozřejmě domácí marmeláda, kterou jste si navařili v létě či na podzim. Na linecké se většinou hodí kyselejší rybízová marmeláda, ale použít můžete i malinovou či ostružinovou. Plnit můžete také máslovým krémem, nutellou či vařenými krémy. Některé druhy je možné ozdobit oříšky, čokoládovou polevou, kokosem apod.

Skladování

Většina cukroví, obzvláště linecké, by mělo před podáváním chvíli odpočívat. Pokud máte cukroví napečené, a do Vánoc zbývá ještě několik dní, uschovejte jej v krabici v chladu, nejlépe na balkóně. Uschovat samozřejmě můžete i ve spíži, kde je teplota max. 10 °C až 15 °C. Pokud máte cukroví plněné krémem, skladujte jej raději přímo v lednici.

Zdroje: názor autora, tinajedoma.eu






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat