Prostreno.cz

Rodinná večeře stmeluje rodinu

Ještě před několika málo desítkami let byl obraz večerního programu ve všech domácnostech prakticky totožný. Po celodenním shonu zasedla rodina ke společné večeři. Dnes se to povede už jen málokomu. A tak nutně vyvstává otázka, zda má něco takového ještě vůbec smysl.

Podoba tradiční rodiny (matka v domácnosti, případně na menší úvazek, otec-živitel) se výrazně změnila. A s ní i podoba našich večerů doma. Večeře dávno není několikachodovým, teplým menu, jež žena několik hodin připravovala, než se muž úderem šesté objevil ve dveřích, aby pak všichni i s dětmi zasedli ke společné tabuli („dobré chutnání a bez povídání“).

Dnes se málokdy poštěstí, aby byli všichni členové rodiny doma v čase večeře, jídla se vaří co nejjednodušší a nejrychlejší (pozor, to vůbec není na škodu!), hlavní starostí je nakrmit děti, aby mohly jít včas spát, často se večeře odehrává u puštěné televize, zkrátka něco takového si naše babičky vůbec nedokázaly představit.

Přesto je dobré – alespoň o víkendech – snažit se o společné večeře co nejčastěji. Proč?

Důvod č. 1: Poznáte svou rodinu

Při společných večeřích už nevyžadujte ono „a bez povídání“. Naopak. Vypněte televizi a při jídle proberte všechno, co máte na jazyku. Uvidíte, že z počátečního „nic“ (obvykle dětská odpověď na dotaz „jak bylo“) se nakonec vyklube jedna (a kdyby jen jedna) velká debata. Zjistíte, čím členové vaší rodiny právě žijí, co jim udělalo radost, co je naopak trápí…

Důvod č. 2: Je to událost

Společné večeře jsou ve většině domácností oblíbenou událostí. A jsou velmi důležitou událostí pro děti. Každý den (tedy v ideálním případě) stráví alespoň půlhodinku s rodiči i sourozenci při společné činnosti, což se jim nijak často nepoštěstí.

Důvod č. 3: Tvoříte rodinnou historii

A zároveň oživujete vzpomínky. Tak třeba když nad pokusem o musaku zavzpomínáte na dovolenou v Řecku, připomenete nebo „stvoříte“ nějaký soukromý vtípek, jemuž vlastně rozumí jen vaše rodina, zkrátka věřte, že na řadu společných večeří budete jednou vzpomínat (i vaše děti).

Důvod č. 4: Naučíte děti pomáhat

Zapojte svou rodinu již do přípravy večeře! Ne že byste měli svým dětem třeba svěřit krájení cibule nebo míchání horké omáčky, ale například podat vám těstoviny nebo prostřít stůl hravě zvládnou. Udělejte rodinnou událost už z vaření (tedy za předpokladu, že máte dostatek času – je zajímavé, že čím víc malých pomocníků budete mít k ruce, tím déle budete večeři připravovat).

Důvod č. 5: Je to dokázané

Zní to sice poměrně nepravděpodobně, ale i rodinné večeře se staly předmětem výzkumů (především amerických). Z nich pak vyplynulo, že děti, jejichž rodiny pravidelně společné večeře pořádají, netrpí tak často obezitou, lépe se učí a nejsou tolik náchylné k rozvoji depresí.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat