Prostreno.cz

Ibišek nakopne růst vašich vlasů

Toužíte po dlouhé, husté a lesklé hřívě? Pak se nechte inspirovat ajurvédou, pro kterou je ibišek prospěšnou bylinkou pro podporu růstu vlasů.

Odborníci se domnívají, že ibišek (Hibiscus sabdariffa) pravděpodobně pochází z Indie, ale jisté to není. Buď jak buď, po staletí lidé používali semena, květy, listy a stonky ibišku v potravinách a tradiční medicíně. Tahle tropická kvetoucí rostlina se ale uplatňuje i v drogerii a kosmetice.

Co všechno umí?

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, předčasným šedivěním, řídnutím, lupy, krepatěním, suchostí, lámavostí nebo roztřepenými konečky, může být ibišek vaším kouzelným lékem. Běžně člověku naroste něco okolo 1,5 centimetru vlasů za měsíc. Zatoužíte-li tento proces podpořit, je pro vás ibišek skutečně tím pravým spojencem. Bývá totiž nabitý různými prospěšnými složkami, které pomáhají zastavit vypadávání vlasů a předcházet plešatosti.

Extrakt z listů a květů ibišku, nabitý vitaminem C, flavonoidy, aminokyselinami a antioxidanty, vlasy vyživuje, podporuje jejich růst a stará se o jemnou a hedvábnou texturu pramenů. Aminokyseliny v květech téhle rostlinky poskytují základní živiny spícím folikulům a spouštějí produkci keratinu, pevné stavební bílkoviny, která se běžně vyskytuje ve vlasech i nehtech. Extrakt z listů ibišku také působí antibakteriálně. A jak je to s používáním?

Ibiškový olej

Pravidelná masáž pokožky hlavy ibiškovým olejem podporuje růst vlasů a zlepšuje krevní oběh. Čerstvý ibiškový olej si můžete vyrobit doma podle několika jednoduchých kroků. Vezměte 8–10 květů a listů ibišku a rozdrťte je na pastu. Poté rozehřejte šálek kokosového oleje a pastu do něj vmíchejte. Nyní směs vařte 2–3 minuty a nádobu přiklopte víkem. Nechte stranou vychladnout. Olej můžete buď přefiltrovat, nebo jej použít tak, jak je. Masírujte pokožku hlavy ibiškovým olejem po dobu 10 minut a nechte působit alespoň 30 minut.

Ibiškový šampon

Ibiškový šampon obnovuje zdravý lesk vlasů a omlazuje pokožku hlavy. Vezměte 15 listů ibišku a pět květů a povařte je ve dvou šálcích vody. Odeberte přiměřené množství této převařené vody a přidejte jednu až dvě polévkové lžíce gramové mouky. Váš organický ibiškový šampon, který zároveň oddaluje šedivění pramenů, je připraven k použití.

Ibišková maska

Směs pasty z okvětních lístků ibišku a několik kapek zázvorové nebo cibulové šťávy účinně působí na opětovný růst vlasů. Nechte 15–20 minut působit a poté opláchněte vlažnou vodou. Provádějte jednou až dvakrát týdně.

Zdroje: www.skinkraft.com, www.health.clevelandclinic.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat