Prostreno.cz

Výživné potraviny, které vás v chladném počasí udrží v teple

Už vás nebaví mít věčně studené nohy a klepat se zimou? Vyrazte na nákup pro banány, červené maso, batáty, křen a sezamová semínka. Tyto potraviny vás zahřejí na těle i na duši!

Tlusté ponožky, tričko s dlouhými rukávy a teplý svetr. Je tohle vaše nepostradatelná podzimní výbava, protože patříte mezi neustálé zimomřivce? Zahřát se můžete i jídlem. A že k tomuto účelu poslouží jenom pálivé chilli papričky a omílaný zázvor? Ale kdeže! Vsadit můžete i na jiné potraviny.

Konec husí kůže!

Obecně platí, že jídlo, které se déle tráví, zvyšuje teplotu těla, za což může metabolismus přijímané potravy. Odborníci tento proces označují termínem termogeneze. Jako prevenci ustavičně studených končetin tedy hledejte pokrmy s obsahem zdravých tuků, bílkovin a sacharidů. Výběr je zde veliký! Dáte si třeba tohle?

Banán jako parťák do nepohody

Toto cizokrajné ovoce ukryté pod měkkou slupkou se vyplatí jíst častěji. Kromě toho, že díky obsaženému draslíku a hořčíku pomáhá normalizovat krevní tlak, vás také udrží v teple. Je to dáno tím, že zprostředkovává živiny klíčové pro správnou funkci štítné žlázy i nadledvinek, čímž reguluje tělesnou teplotu. Nelze opomenout ani to, že jeho nutriční profil také zlepšuje paměť, podporuje regeneraci svalů a navozuje dobrou náladu.

Čas na pěkně velký steak

Upřednostňujete kuřecí maso před hovězím, vepřovým a jehněčím? Teď své gastronomické stanovisko možná přehodnotíte. Samozřejmě nic proti drůbeži, červené maso je oproti němu ale bohatším zdrojem železa, které má příznivý vliv na krevní oběh. Jeho nedostatek se projevuje právě zimomřivostí a chladnými končetinami. Tak si dopřejte šťavnatý steak, ať neklepete kosu! A co k němu?

Batáty se neztratí

K trávení sladkých brambor neboli batátů organismus potřebuje více energie, což zvýší i vaši tělesnou teplotu. Tato příloha vás obohatí také o vlákninu – i proto je vhodnou zahřívací potravinou. Navíc posiluje imunitní systém, prospívá zraku, představuje prevenci rakoviny a zachovává kvalitní pokožku. Dlužno dodat, že zmrznout vás nenechá ani ovesná kaše, stejně jako pečená jablka, kurkuma, jedlé kaštany, skořice, sezamová semínka, křen a luštěniny.

Zdroje: www.hvrxsolutions.com, www.ndtv.com, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat