Prostreno.cz

Nákup s prázdným žaludkem prohlubuje díru v peněžence

Nakupovat o hladu se skutečně nevyplácí. A to nejen v kamenných obchodech, ale i těch virtuálních! Pokud si tedy chcete či potřebujete něco koupit, raději se před tím pořádně najezte. Ať se vám to příliš neprodraží!

Chodit do obchodu s kručícím žaludkem? Ne, to bychom dělat opravdu neměli. Tedy alespoň podle vědců, kteří se domnívají, že nás hlad nabádá k neuváženým nákupům nezdravých a mnohdy i zbytečných potravin, což se pochopitelně dotýká nejen našich tělesných proporcí, ale i peněženky. Jenže pozor, nedávno se ukázalo, že právě kvůli hladu nesmyslně utrácíme i za to, co k jídlu vůbec není!

Vydatné pokrmy jako prevence rozhazování?

Když má člověk hlad, jeho hlavní prioritou i cílem je sehnat si něco k snědku. Takhle to funguje již od dob pravěku a s největší pravděpodobností se na tom nikdy nic nezmění. Tento nezaměnitelný signál, kterým tělo upozorňuje na potřebu potravy, má však i neuvěřitelně dlouhé psychologické prsty. Mění totiž myšlenky, rozhodování i chování, což se právě při nakupování může značně vymstít. I takhle nějak by se dal zjednodušeně citovat závěr jisté studie, o níž informuje odborný magazín Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Její autoři do ní zahrnuli takřka 400 nasycených i nenasycených dobrovolníků a provedli hned několik zajímavých behaviorálních experimentů. Jedním z nich i byl výlet do nákupního centra.

Ta účtenka je nějak podezřele dlouhá!

Poté, co účastníci předložili expertům účtenky za své nákupy, vyšlo najevo, že hladovějící zákazníci v obchodě nejenže strávili o poznání delší dobu, také kupovali i více nepotravinových produktů, za které utráceli až o 60 procent vyšší finanční obnosy. Autoři studie tedy došli k jasnému závěru – hlad nás povzbuzuje k tomu, abychom toužili i po věcech, které vlastně k ničemu nepotřebujeme. A pozor, prý to platí nejen v kamenných obchodech, ale i při nakupování on-line. Až tedy budete zase brouzdat po virtuálních e-shopech, raději si k tomu něco uvařte. Čistě pro jistotu!

Zdroje: www.smithsonianmag.com, www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1417712112





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat