Prostreno.cz

Správné skladování sýrů

Každé malé dítě ví, že mléčné výrobky mají tendenci se rychle kazit. Proto je důležité sýr správně skladovat. Protože jen při optimálním skladování si může co nejdéle uchovat své zvláštní aroma a čerstvost. A jak už tušíte, tenký sýrový papír není tím nejlepším řešením.

Při skladování sýra je důležitých několik faktorů, abyste ho ochránili před mnoha různými „nebezpečími“. Jako například, že sýr vyschne nebo naopak proroste nežádoucí plísní. S našimi tipy si však své sýrové speciality budete moci vychutnávat co nejdéle!

Správná teplota  

Samozřejmě není náhoda, že většinu sýrů najdete pouze v chlazené části. Obecným pravidlem je, že většina druhů sýra se nejlépe uchovává v chladničce. Ale nesnesou ani velkou zimu! Pokud teplota klesne pod 2 °C, hynou bakterie mléčného kvašení, které jsou z velké části zodpovědné za chuť sýra. V lednici je pro většinu druhů sýrů ideální skladovací teplota 5 °C.

Správná vlhkost

Pokud se nepočítá s vlhkostí, může se snadno stát, že vám kousky sýra začnou plesnivět. Přesná úroveň dokonalé vlhkosti se u jednotlivých sýrů liší. S 80% až 90% vlhkostí ale většinou nic moc nepokazíte.

Správné světelné podmínky

Pokud chcete, aby vám sýr vydržel co nejdéle, doporučujeme jej uchovávat pokud možno na tmavém místě, abyste mohli co nejdéle těžit z co nejlepšího sýrového požitku. Sýrový papír (který se často skládá z pergamenu) má smysl odstranit těsně před konzumací. Papírová vrstva většinou zajistí, že sýr vydrží čerstvý o něco déle. Pokud nesníte všechen sýr najednou, vyplatí se sýr zabalit zpět do původního papíru. Pokud jste ho již vyhodili, můžete k dosažení podobného efektu použít i voskový papír.

Skladujte sýr ve sklepě

Suterénní místnost je velmi oblíbeným místem pro skladování sýrů. Pokud je váš sklep tmavý a má správnou vlhkost, je to nejprofesionálnější způsob, jak uchovat sýr co nejdéle a nezabírat místo v lednici. Ale pokud budeme upřímní, jen málokdo z nás má doma dokonalý sklep na sýr a musí se uchýlit k jeho uskladnění v lednici. 

Jak dlouho sýr vydrží v lednici? 

Na tuto otázku bohužel neexistuje obecná odpověď. Vše záleží na druhu sýra, který máte. Obecně však platí, že tvrdý sýr vydrží čerstvý v lednici 2 až 3 týdny, zatímco měkký sýr pouze 1 až 2 týdny. 

Tvrdý sýr byste měli vzduchotěsně zabalit, aby sýrová kůra příliš neztloustla, protože sýr vlivem klesajícího obsahu vody vysychá. Potravinová fólie však není příliš užitečná – je lepší použít kvalitní uzavíratelnou plastovou krabičku.

Aby vám sýr vydržel déle, uchovávejte ho ve vzduchotěsné krabičce s kostkami cukru. Cukr mimo jiné absorbuje přebytečnou vlhkost, čímž zabraňuje růstu mikroorganismů, které mohou způsobovat plísně. Není tedy divu, že cukrem se konzervuje i mnoho dalších potravin, například průmyslově zpracované maso. 

Zdroj: www.howotodoit.com, www.kitchenmag.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat