Prostreno.cz

Správné skladování zázvoru prodlužuje jeho životnost

Nechat zázvor jen tak ležet v ošatce s ovocem? Velká chyba. Pokojová teplota mu totiž příliš nesvědčí. Raději ho dejte do lednice, čímž se výrazně prodlouží jeho trvanlivost. Anebo rovnou k ledu, tedy do mrazáku!

Zase si z obchodu nesete velký kus zázvoru, protože jste v rámci zesílené ochrany před nachlazením navýšili jeho spotřebu? Dobře děláte. Víte ale, jak je to s jeho správným skladováním? Řada lidí tady dost chybuje, čímž se zbytečně připravuje o zdravotní benefity. To je přece škoda!

Dávka zdraví za pár kaček

Mít po ruce zázvor, to se vždycky vyplatí. A zdaleka nejen kvůli tomu, že prokazatelně posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu. V pozadí mnoha jeho léčivých účinků stojí vychvalovaná sloučenina zvaná gingerol, která snižuje oxidační stres a působí proti zánětům. V kombinaci s dalšími obsaženými látkami pak zázvor ulevuje od nevolnosti, a to včetně té menstruační. Rovněž zastavuje zvracení a podporuje hubnutí. Dále tlumí bolesti, optimalizuje hladinu cukru v krvi a usměrňuje škodlivý cholesterol. Nelze nezmínit, že představuje také spolehlivý preventivní prostředek proti rakovině, zatímco pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a zlepšuje činnost mozku. Ano, taková dávka zdraví se v zázvoru ukrývá! Ale pokud ho nebudete skladovat správně, utrpí jeho kondice a tím samozřejmě i účinnost.

Pravidla vhodného uskladnění

Chcete-li, aby tenhle zázračný kořen vydržel čerstvý co možná nejdéle, nenechávejte ho ležet na kuchyňské lince jen tak na vzduchu. Ideální umístění je totiž ve vzduchotěsné nádobě, kterou se doporučuje ponechávat v lednici. A zvláště v případě, že jste zázvorový kus už oloupali, abyste si usnadnili jeho následné používání. Takto vám může sloužit i měsíc bez jakékoli újmy. Je tu ale i další možnost. Už jste někdy zkoušeli zázvor zamrazit? Že ne? Klidně můžete, vůbec ničemu to nevadí. Ovšem myslete na to, že ho před tím musíte pečlivě omýt a hlavně osušit, abyste ho zbavili přebytečné vody.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6035306/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/, www.walshmedicalmedia.com/open-access/effects-of-ginger-on-ldlc-total-cholesterol-and-body-weight-2471-2663-1000140..pdf, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24552266/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat