Prostreno.cz

Nízkotučnou čokoládu lze vytisknout na 3D tiskárně

Doby, kdy z tiskárny padaly jen dokumenty, jsou dávno pryč. Teď už si můžeme tisknout i potraviny! Co byste řekli na čokoládu, která chutná jako ta klasická, ale obsahuje mnohem méně tuku?

Čokoláda bezesporu patří k nejpopulárnějším sladkostem na světě. Její název pochází z aztéckého výrazu xocolātl, což znamená „hořké pití“ (1). Jako vůbec první ji vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky, a to dávno před příchodem Evropanů. Tehdy to byla spíše placka z kakaových bobů nebo nápoj vylepšený vanilkou a kořením, který se vládcům Aztéků podával ve zlatých pohárech. Čokoláda od té doby samozřejmě ušla velký kus cesty a dnes na ni můžeme narazit v nepřeberném množství tvarů, barev i chutí.  

Dobrota, na kterou se musí čekat

Dnešní výrobní proces čokolády bývá poměrně složitý, neboť zahrnuje pražení zmíněných kakaových bobů, jejich lámání a loupání, dále pak mletí na onen prášek, lisování a následné míchání s cukrem, mlékem a dalšími ingrediencemi. Vzniklá hmota se ještě válcuje a takzvaně konšuje, při čemž dochází k jejímu zkapalnění a odpařování nežádoucích aromat. Posledním důležitým krokem je odlévání do tabulek a předehřátých forem, s čímž za účelem odstranění vzduchových bublin pomáhají vibrace (2). Jak vidno, není to jednoduché. Ale může být. Čokoládu už totiž lze vytisknout na 3D tiskárně. A navíc nízkotučnou!

Pokrok nezastavíš

Američtí vědci z vysoké školy environmentálních a biologických věd (Rutgers School of Environmental and Biological Sciences) přišli na to, jak zmíněnou sladkost vyrobit nejen snadněji, ale také zdravěji (3). Vyzkoušeli mnoho různých receptur, ovšem zvítězila ta, v níž kakaové máslo nahradili výtažkem z akáciového stromu a emulzí vody s olejem s nízkým obsahem tuku, což dokonale napodobilo vlastnosti klasické čokolády. Jedinečná technologie 3D tisku pak sladké dílo dokonala. Podle autorů tohoto inovativního způsobu výroby jde o báječnou nízkotučnou alternativu této tradiční delikátní pochoutky, kterou ocení každý, komu zdraví není lhostejné. Zajímavý nápad, že?

Zdroje: (1)www.cs.wikipedia.org/wiki/Čokoláda, (2) www.scienceofcooking.com/chocolate/how-is-chocolate-made.htm, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X22006348





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat