Prostreno.cz

Hořká jídla vnímá každý po svém

Někdo to rád horké. A někdo zase hořké! Ovšem to zase nepochopí člověk, který trpí hořkou nesnášenlivostí. Jste to vy? Máte asi na jazyku více chuťových pohárků a ve vínku jedno hořké genetické dědictví.

Černá káva, tmavá čokoláda, rukola, zázvor, grapefruit, brokolice nebo kapusta. Jen při pouhé myšlence na tyto potraviny se otřesete odporem, protože vám připadají nechutně trpké? Kdekdo by vás možná nazval vybíravým jedlíkem a chronickým stěžovatelem, ovšem celé je to mnohem složitější. Za zvýšenou citlivost na hořké chutě totiž vlastně ani nemůžete. Tak kdo tedy? Nebo spíše co?

Ne, tohle do pusy nevezmu!

Jistě, mít nějaké ty potravinové preference, to je zcela přirozené. Vždyť někdo tíhne ke sladkému, zatímco jiný sušenku milerád vymění za slané brambůrky nebo pálivou chilli papričku. Ovšem pokud jen při sebemenším náznaku hořkosti, byť jemné a nenápadné, křivíte ústa, není to úplně o preferencích. Konzumovaná jídla zkrátka vnímáte mnohem intenzivněji než ostatní.

Jste vyvolený, co má zvláštní gen?

Podle americké registrované dietoložky Jenny Volpe za tímto intenzivnějším vnímáním částečně stojí zvýšený počet chuťových pohárků (1), což potvrzují i vědecké studie (2). Lidé, kteří mají těchto smyslových chemoreceptorů více, bývají do určité míry citlivější na všechny chutě, obzvláště vnímaví ale bývají právě k těm hořkým. Své tu však dělá i genetika, která si jede podle vlastních pravidel a zákonů.

Nesnášenlivost všeho hořkého totiž není jen o množství pohárků na jazyku, přímo s ní souvisí i vrozený gen chuťového receptoru nazvaný TAS2R38 (3), který tvoří druhý dílek této skládačky. Způsobuje pak choulostivost na trpké sloučeniny v jídle a jejich příbuzné látky. A teď se pomalu dostáváme k tomu, zda je to dobře, nebo naopak hodně špatně.

Účinky mimo vás

Hořčiny v potravinách, kterým se chtě nechtě vyhýbáte, mají zdravotní benefity. A vy se o ně tedy ochuzujete! Je o nich známo, že zvyšují produkci trávicích enzymů, regulují pocity hladu i sytosti a svým způsobem bojují i proti zánětům (4). Nápomocné bývají také při střevních poruchách (5). Stojí vám to za zkřivená ústa?

Zdroje: (1) www.realsimple.com/supertaster-6951391, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766753/, (3) www.nidcd.nih.gov/health/statistics/quick-statistics-taste-smell, (4) www.nbcnews.com/better/health/why-you-should-be-eating-more-bitter-foods-ncna831091, (5) www.css.ch/en/private-customers/my-health/nutrition/nutrition-knowledge/bitter-substances.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat