Prostreno.cz

Správná frekvence výměny oleje ve fritéze

Jen nutné olej ve fritéze měnit po každém použití? Nebo v něm jedno jídlo můžete udělat i několikrát, aniž by se to na jeho chuti nějak podepsalo? A víte, kam se kuchyňský olej vlastně vyhazuje?

Fritovací hrnec patří mezi běžné kuchyňské spotřebiče a často používané pomocníky. Pochlubit se může jednoduchým ovládáním, moderním designem, akustickou signalizací, šikovným ventilačním systémem i snesitelnou spotřebou energie. Stačí do něj nalít olej a za pár minut je „uvařeno“! Mimochodem, jak často ho měníte? A jaký přesně používáte?

Věc s kouřovým bodem

Asi každý ví, že ve fritéze bývá pořádně horko, čemuž by měl odpovídat i zvolený olej. Hlavním kritériem výběru je vysoký kouřový bod, kterým se pyšní třeba ten řepkový, slunečnicový, arašídový nebo avokádový (1). Obecně platí, že jakmile láhev s olejem jednou otevřete, máte na spotřebování nějaké tři měsíce. Důležité je také správné skladování. Tuto kapalinu se doporučuje uchovávat v tmavé nádobě, mimo dosah světelných paprsků a při teplotě 20 stupňů Celsia, protože působením světla i vyšších teplot se rychleji kazí a může zoxidovat už před datem trvanlivosti. Že tohle všechno děláte? Výborně, tak se podíváme na tu výše zmíněnou výměnu.

Kolik snese olej smažení?

Pokud jde o otázku ideální frekvence, odpověď závisí na mnoha faktorech, a to včetně typu oleje a četnosti jeho využívání. Také dost záleží na tom, co přesně ve fritéze kuchtíte. Pokud nejčastěji připravujete hranolky a zeleninu, pak olej vyměňte, popřípadě důkladně přefiltrujte, po šesti a osmi použitích. V případě masa je to již po čtyřech použitích a obalované ryby v něm dělejte maximálně dvakrát (2). A podle čeho se dá poznat, že se vám zkazil a už byste ho k jídlu vůbec neměli pouštět? Varovným signálem je tmavší barva a podivný zápach. Olej, který nebývá v kondici, také po zahřátí na povrchu značně pění, což je další nápověda. Jenže kam ho pak vylít? Rozhodně ne do dřezu ani do toalety, protože by mohl ucpat vodovodní systém. Vychladlý kuchyňský olej přelijte do dobře uzavíratelné láhve a odneste do komunálního odpadu.

Zdroje: (1) www.zeroacre.com/blog/cooking-oil-smoke-points, (2) www.southerngreeninc.com/blog/how-often-should-you-change-your-fryer-oil





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat