Prostreno.cz

Ne, ořechy nepatří do spíže

Skladujete ořechy ve spíži? Nemyslete si, že je to geniální místo, kde potravinám nic nehrozí, bývá to přesně naopak! Proč je mrazák lepší a jak dlouho vlastně ořechy vydrží?

Spíž je po ruce a libuje si v ní mnoho surovin a ingrediencí, které potřebujete pro své rozličné kuchyňské výtvory. Jestli v ní máte i ořechy, okamžitě je vyndejte. Ořechy jsou potravinou s vysokým obsahem tuku, přičemž většina tohoto tuku je nenasycená. Nenasycené tuky bývají jemnější než ty nasycené, a právě to je problém. Ona křehkost je činí náchylnějšími ke žluknutí, když jsou vystaveny vzduchu, světlu, vlhkosti nebo teplu. A žluklé ořechy zničí každý recept. Takže, co s tím?

Do chládku!

Ořechy nemají rády vzduch, světlo, vlhkost ani teplo, jak již bylo uvedeno. To z nich dělá trochu náročnou dobrotu na údržbu, nicméně řečení se vyloženě nabízí. Hádáte správně, v mrazáku jim je o dost lépe! Je tam tma a zima, přičemž nízké teploty mají ve skutečnosti jen malý vliv na chuť ořechů, za čímž stojí jejich nízký obsah vody.

V hlavní roli sáček a fixa

Ořechy vložte do vzduchotěsné nádoby (skvěle funguje i pytlík na zip či vakuový zatavovač) a před uzavřením a uložením odstraňte co nejvíce vzduchu. Následně vezměte nějakou pásku a permanentní fix, abyste zapsali datum. Pokud jde o to, jak dlouho většina syrových celých ořechů (vyloupaných) vydrží, tak se udává lhůta od šesti měsíců do jednoho roku. Neloupané ořechy vydrží o něco déle, obvykle kolem jednoho a půl roku, což je jedině dobře.

Nutriční profil

Ořechy jsou plné vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálů, tokoferolů, fytosterolů a fenolových sloučenin. Epidemiologické studie jejich konzumaci spojují se sníženým výskytem ischemické choroby srdeční a žlučových kamenů u obou pohlaví a diabetu u žen. Omezené důkazy také naznačují příznivé účinky na hypertenzi, rakovinu a zánět (1). Ořechy tedy rozhodně zapadají do konceptu zdravé výživy. Byla by škoda jim ublížit!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681, www.allrecipes.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat